Шефът на петричката пожарна полк. Шаламанов: Всичко по реката е чисто, няма затлачвания и опасност от наводнения

177-02-01-Пол.Валентин-Шаламанов-заедно-с-екип-от-кметството-инспектира-речното-корито-на-Петричка-река-copy

Екип на кметство Петрич заедно с шефа на петричката противопожарна служба полк. Валентин Шаламанов вчера инспектира речното корито на Петричка река. Това бе планувано от градоначалника инж. Вельо Илиев още в понеделник на оперативка със зам.-кметовете и директори на дирекции. Проверката е превантивна, за избягване на наводнения, каквито станаха в Мизия и Мездра. През годините реката е излизала от речното си корито. В момента обаче е вкарана в ограничително русло с бетонни стени от двете страни. Съоръжението е изградено по проект с ръководител екологът на общината Тони Петрова.

Инспектирането на речното корито от екипа протече в рамките на около час и половина. Репортер на в. ”Вяра” стана очевидец на проверката в участъка средна градска зона. Комисията ще излезе със становище по случая.

През летните месеци река Петричка се замърсява особено от търговците на улицата, която се използва за кооперативен пазар. Там се образува бунище от всевъзможни битови отпадъци, включително и трупове на животни. Рисковият участък е точно от двете страни на моста за черквата „Св. Богородица”.

На пресконференция инж. Илиев каза, че няма сигнали за затлачване на река Петричка и проверката потвърди думите му. Той обаче поясни, че според местни хора извън село Самуилово има проблем. Става дума за насаждения в земеделски земи, засегнати от пороите. Петричка река няма покачване на нивото на водата, което е радващо, казаха вчера инспектиращите.

Снимка

Екип от кметство Петрич и шефът на „Противопожарна охрана” полк. Валентин Шаламанов инспектираха коритото на Петричка река.

viaranews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене