България предлага Кристалина Георгиева за заместник-председател на Европейската комисия и върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност

Близнашки

Министър-председателят Георги Близнашки призова за национално обединение около кандидатурата

Кристалина Георгиева

Правителството одобри кандидатурата на Кристалина Георгиева за заместник-председател на Европейската комисия и върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност, обяви премиерът Георги Близнашки на пресконференция след първото заседание на служебното правителство.

Кристалина Георгиева е член на ЕК през последния мандат с ресор „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи”. През 2010 г. беше номинирана за комисар на годината. С досегашната си дейност е доказала своята компетентност и ангажираност към европейската идея като експерт, чиято независимост е извън съмнение.

Министърът на външните работи Даниел Митов представи г-жа Георгиева като човек, който си е извоювал великолепно име сред своите колеги и държавни и правителствени ръководители през последните години. По думите му, тя би била много успешен върховен представител на ЕС. „Целта е много сериозна, но си заслужава усилията”, коментира министър Митов.

„Имаме силен кандидат. Борим се за най-доброто и имаме всички шансове да спечелим”, е мнението на премиера Георги Близнашки. Той призова като българи да сме солидарни с кандидатурата и всички заедно да застанем зад нея. „Избирането на г-жа Георгиева ще бъде огромно признание за нашата страна”, заяви министър-председателят.

Той съобщи, че всички национални институции са ангажирани да работят по този въпрос. Министър Митов посочи, че България ще се опита да спечели максимална подкрепа от държавите-членки за кандидатурата

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене