Без категория

Кметът на община Петрич Вельо Илиев разкри на пресконференция: Полската охрана по програма „Сигурност” не работи, най-много са сигналите от Тополница, Беласица, Генерал Тодоров, Капатово, Кромидово, Рупите

вельо илиев

Полската охрана по програма „Сигурност” в Петричко не работи.Това информира кметът инж. Вельо Илиев на брифинг. Той поясни, че получава постоянно сигнали срещу част от назначените лица и уточни, че не може да ги освободи, защото те не са назначавани от него. „Това е програма, реализирана от областния управител, договорите на тези хора са подписани от него”, конкретизира инж. Илиев. Понеже кметовете на населените места трябва да контролират тяхната работа и да им подписват отчетите, градоначалникът призова обществеността да наблюдава какво работят, да съобщават за пропуските им на селските управници, като самият той се ангажира да информира областната управа за техни конкретни провинения.

”Много са селата, от които получавам такива сигнали. Тополница, Беласица, Генерал Тодоров, Капатово, Кромидово, Рупите… Но има места, където хората работят съвестно и изпълняват задълженията си”, успокои кметът.

Той отговори и на въпрос за неразплатените средства по оперативните програми към момента. По думите му става въпрос за проекти със завършено на определен етап строителство, което не е разплатено. Според него отнася се почти за всички проекти за „Околна среда”, но най-вече по тези за изграждане на пречиствателни станции. Той смята, че почти няма община, която е приключила с това строителсдтво и да не е санкционирана. Вельо Илиев поясни, че глобите са от 5 до 20 %, а някъде по думите му се говори и за 100%. „Знаете, че и нашият е в рамките на 24 милиона лева. Сами направете смекта. Има например малки общини с големи проекти, по които се изграждат канализации примерно за 50 млн. При санкция от 20% – това са 20 милиона, а на общините бюджетите им са по 5-6 млн.лв.”, посочи инж. Илиев. Според неговата инфорация очакваните от общините 100 000 000 лв. вече ще се отпускат от Брюксел. Той припомни и проблема на града с причиствателната станция за отпадни води и прилежащ колектор. На 19 септември община Петрич има дело във Върховния административен съд за оборване на решение на Комисията за защита на конкуренцията. Те са дали предписания откъде да почне комисията да разглежда новото класиране на фирмите, кандидати за изграждането на съоръжението. ”Това го е направила вече комисията”, каза кметът и изрази задоволство, че програмата е удължена до 2015 г. Според него всички проблеми по ОП „Околна среда” са се забатачили от Закона за обществените поръчки. ”Тези проекти са много големи във финансово изражение, много фирми се надяват на тях и затова обществените поръчки за изпълнител много често се обжалват”, уточни инж. Илиев и допълни, че почти няма проект, който да не е обжалван. Той смята, че това засяга не само строителството, но и надзора, одита и т.н. Конкретно за Петрич остава само строителството на пречиствателната станция за отпадни води. ”Живи и здрави, ако всичко е наред, може да се вместим в рамките на програмата. Тайно обаче се радвам, че досега не приключихме тази процедура. Защото при санкциите, които се налагат, е по добре да е така”, изрази задоволството си той.

Вельо Илиев каза, че Петрич няма да получи от анонсираните от правителството 100 млн.лв., защото по проекта вече са отпуснати 5%, свързани с управлението му, за проектиране и за публичност. Това са близо 1 100 000 лв., изчисли кметът, като малко над 90 000 лв. са реализирани досега. Той уточни, че първо се дават тези 5%, след което има междинни и трайни плащания, така че дори и да се случи най-лошото – да не се реализира проектът, няма да има проблеми за общинския бюджет.

Кметският екип вика шефа на пожарната полк. Шаламанов заедно да гледат дали са опасни деретата на Петрич

Кметът инж. Вельо Илиев подкрепи идеята да се финансира издръжката на новосформираните доброволчески отряди от служебното правителство. В първоночалния вариант община Петрич е била готова да отдели средства за работно облекло на доброволците, тъй като то е специално. „Когато участваш в пожари, в бедствия, това работно облекло трябва да отговаря на определени изисквания, да пази хората, ангажирани със спасителните дейности, затова имахме намерение да закупим такова облекло”, разясни кметът. Според него преди години били отпускани такива средства, примерно за община Петрич те били около 50 000 лв., стояли във фонд за извънредни ситуациии, но ексфинансовият министър Дянков ги взел. Наводнението в Мизия показало, че общините имат нужда от такива средства в екстремна ситуация, особено малките общини, каза кметът. При областните градове е по-лесно, защото там са Гражданска защита, по-големите структури, включително и пожарната, и на тях може да се разчита, но при по-отдалечените градове, какъвто е Петрич, нещата в голяма степен ще опрат до доброволческите формирования и затова те трябва да бъдат обезпечени с нужните средства, за да бъдат подготвени за евентуални бедствия.

Според него в Петричка община няма опасност от наводнения. Това показала проверката на деретата по селата, извършена от зам.-кмета Христо Георгиев. ”Доколкото знам, има леки проблеми в района на с. Самуилово, но те са извън селото. В приемния ден миналата седмица жена сигнализирала да се види и коритото на Петричка река. На вчерашната оперативка екипът му решил да поканят шефа на пожарната полк. Валентин Шаламанов и заедно с него да направят обиколка от кв. ”Виздол” до циганската махала. Ако има някъде излезли храсти и по-големи дървета, да се вземат мерки. Инж. Илиев обаче успокои, че преди месец и половина е направен преглед и не са констатирани особени проблеми. ”Но пак казвам – дано Господ и природата да е благосклонна към нас!”, заяви градоначалникът и призова всички да се включат утре в кампанията на БЧК – Петрич за събиране на помощи за пострадалите при бедствието в Мизия и Мездра.

Вестник „Вяра“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене