Строители точили милиони от КТБ: Фирма от Гоце Делчев лъсна сред лошите длъжници на банката 3,5 млрд. лв.

IMG_0003

Финансовият Квазимодо Цветан Василев е източвал Корпоративна тър­говска банка и през строителна фирма от Гоце Делчев. За врътката алармираха бизнесмени от пи­ринския град, които са станали свидетели на неочакваното замогване на двама братя от региона. Ка­дри и Сухат Мехрем от близкото помашко с. Буково управлява­ли фирмата си „КСМ Строй“ ООД, но биз­несът едва кретал.

„Изведнъж, точно като в приказките, от обикновени хора станаха баровци, накупиха си джипове, вдигнаха къщи като про­гимназии“, върнаха лентата очевидците на внезапния просперитет. След като аферите на Цветан Васи­лев започнаха да стават публично известни, лъсна и истината за богатството на братята от селото, фирмата им се оказа в списъка с фирми, през чиито сметки и дейност е източвана Корпоративна търговска банка

Първоначалният одит по­сочи, че от трезора липсват

Фирма от Гоце Делчев лъсна сред лошите длъжници на банката 3,5 млрд. лева.

„Това обяснява как за последните няколко години „супер успешните бизнесмени“ от с. Буково се пребориха за изклю­чително апетитни обекти по цяла България, много от които по Черноморието. Успоредно с това името на фирмата им се нареди сред спечелилите крупни проек­ти, финансирани от Евро­пейския съюз. В момента Мехрем строят петзвезден луксозен хотелски ком­плекс в гърменското село Огняново“, категорични са в Гоце Делчев.

Връзката на покровителя им Цветан Василев минава през неговите интереси в родния град на Росен Плевнелиев. Публична тайна са проектите за инвестиции на банкера в общината. Най- богата хапка бе наливането на 60 млн. евро в летището край града – „Пирин порт“. Допреди сътресенията, предизвикани от източва­нето на КТБ, бе планирано подробният устройствен план на площадката да е готов до края на 2014 г., а с него и разрешително за строеж на фаза одобрен идеен проект. Летището трябваше да заработи през 2015 г., като така да подпомогне развитието на зимния туризъм в района. То се появява на мястото на бивше военно летище и ще е с капацитет да поема 3 хил. полета годишно.

Работата по инвести­ционния проект започна през 2011 г., когато „Хелт енд уелнес“ придоби терена срещу 14,9 млн. лв. Бе осигурен и краен

купувач на обекта, когато бъде завършен. Това е компанията „Бромак инвест“, с която е сключен предварителен договор за продажба на обща стойност 8,6 млн. евро без ДДС. Купувачът е пряко свързан с банкера. Неговата банка КТБ пък е акционер в „Хелт енд уелнес“. Според мълвата в Гоце Делчев фирмата на братя Мехрем е трябвало да бъде един от големите подизпълнители при стро­ежа на аеропорта.

Вестник „Уикенд“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене