„Кабел Сат-Запад“ ударена с 58 000 лв. глоба заради лъжливо обещание „100 свободни цифрови програми за 0.00 лв.“

 576127_103252916531000_2101990753_n

Глоба от 58 020 лв. наложи вчера Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ на благоевградската фирма „Кабел Сат-Запад“ заради заблуждаваща реклама на услугата цифрова телевизия с рекламните послания: „безплатна цифрова телевизия за нови  и настоящи абонати“, „Стандартен пакет-над 100 свободни цифрови програми 0,00 лв.“ и „Цифрова телевизия с 3,00 лв. месечна такса“. Това обявило дружеството в рекламните си дипляни и на страницата си в интернет и привлякло вниманието на конкурента БТК, който подал жалбата.

Преди това от БТК напра­вили истинско вътрешно раз­следване на т.нар. „свобод­ни“ програми за 3 лв., сред които открили и програми, които имат доста висока це­на за правата за разпростра­нение. БТК се поровили и в публичния регистър на Съве­та за електронни медии, от­където установили, че“Кабел Сат-Запад“ всъщност няма право да разпространява

всички канали от групата на Discovery и спортните кана­ли BeIN SPORT, чиито права се държат от „Al Jazeera Me­dia Network“, но въпреки то­ва го прави.

Жалбоподателят успял да намери и трима абонати на „Кабел Сат-Запад“ от Дупни­ца – сем. Петкови, Ст. Лехчан- ска и К. Стоянов, които собс­твеноръчно описали на коя дата и в колко часа кой от те­зи нелегални канали са гле­дали.

В хода на производството КЗК установи, че дружество­то реално не предлага теле­визионни пакети на цена от 0.00 лв. или 3.00 лв., а ги продава на цени от 12 до 17 лв., според региона, в който се разпространява, затова посочените рекламни посла­ния категорично са реклама със заблуждаващ характер по смисъла на ЗЗК.

КЗК отхвърли оправдание­то на „Кабел Сат-Запад“, че на интернет страницата му вероятно е допусната техни­ческа грешка или недоглеж- дане от страна на IT админис­тратора.

Според членовете на ко­мисията „действията на ка­белния оператор са укорими поради това, че са насочени към привличане на клиенти чрез достатъчно атрактивно, но невярно послание, а така разпространената реклама е в състояние да повлияе на икономическото поведение на потребителите, като насо­чи вниманието им към услу­гите на ответното дружество по непозволен начин, проти­воречащ на добросъвестна­та търговска практика“.

Наложената имуществена санкция е в размер на 1% от нетните приходи от продаж­би на „Кабел Сат-Запад“ за 2013 г., които възлизат на 5.802 млн. лв. Освен тази су­ма операторът трябва да пла­ти и 500 лв. на БТК за напра­вените усилия да събере до­казателства за делото.

„Кабел Сат-Запад“ е с ад­рес на управление: гр. Бла­гоевград 2700, ул. „Владо Черноземски“ № 26. Дружес­твото е собственост на Вили- мир Вълчев Алтънов, Марин Янков Чукарски и Иван Вла­димиров Коцелов, и присъс­тва на пазара за разпростра­нение на телевизионни прог­рами в Югозапада от 1995 г. То снабдява с кабелни прог­рами Кюстендилска, Перниш­ка и Благоевградска област. Най-ниската цена на телеви­зионен пакет, включващ ана­логова телевизия при склю­чен безсрочен договор, се предлага на жителите на с. Крупник -12,00 лв.

Дружеството се прочу ми­налата година, след като Би Ти Ви му отряза достъпа до програмите си, защото опе­раторът отказа да обяви до­ри близки стойности до реал­ния си брой абонати. При декларирани 5.8 млн. лв. пе­чалба за годината, явно те не са малко. Алтънов тогава об­ясни, че Би Ти Ви просто го рекетират, като му искат по 0,49 евроцента на клиент на месец.

През 2011 г. пък с „Кабел Сат-Запад“ се занимава СЕМ заради излъчване на филма на ужасите „фантомът на опе­рата“ в неподходящо за деца време и без обозначението, че не се препоръчва да го гле­дат. За това председателят на СЕМ Г. Лозанов глоби Алтъ­нов 3000 лв.

Вестник „Струма“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене