„Република БГ“ е за актуализация на бюджета на НЗОК и за спазване на закона в случая с КТБ!

република бг

Искането за актуализация на Републиканския бюджет е признание от страна на бившите управляващи БСП и ДПС, че заложените приходи са силно надценени, а заложените разходи силно подценени.
В „Република БГ“ сме убедени, че искането за актуализация е резултат от управленската немощ и липсата на визия за развитие на България от страна на политическото статукво. Статукво изтъкано от лъжи, фалшива загриженост за интересите на българите и некадърност.
Подалото оставка правителство на БСП и ДПС не започна нито една от необходимите реформи в държавата. То плод на компромис и задкулисни договорки. Това доведе до трайна и силно вредяща на обществото политическа дестабилизация.
Недопустимо е всяка година държавните бюджетни разходи да се повишават, увеличавайки само дълговете, които трябва да се плащат от всички граждани поколения напред.
Днес бившите управляващи се опитват да ни убедят, че актуализацията е крайно наложителна заради лошото състояние на Здравната каса и „спасяването“ на Корпоративна търговска банка.
Наливането на пари в „пробита каца“, каквато е нереформираната здравна система, е продължаване на вредната практика на безогледно изсипване на непродуктивни държавни разходи в неефективна система и всичко това в продължаващ рецидив.
В „Република БГ“ обаче сме категорични, че пациентите нямат вина и не трябва да плащат за греховете на управляващите партии. За нас здравето и животът на хиляди българи зависи от актуализацията на бюджета на НЗОК, затова твърдо подкрепяме подобна актуализация!
В случая с Корпоративна търговска банка, едно частно търговско дружество, проявяваме разбиране за значимостта и социално-икономически характер на проблема. Но смятаме, че той трябва да бъде решен на базата на действащото законодателство.
В тази връзка „Република БГ“ призовава отговорните институциите приоритетно да потърсят решение чрез наличните законово определени пазарни механизми.
Ако съществува възможност собствениците и кредиторите на банковата институция да спасят банката да им бъде позволено да го направят. Ако това не е възможно, държавата да се ангажира с изплащането на всички влогове до 100 000 евро.
Всичко над тази сума да се счита за инвестиция и лицата, направили тази инвестиция следва да си уреждат взаимоотнешенията с банковата институция в полето на съдебната система.
Да се позволи КТБ да бъде спасявана чрез теглене на държавен дълг и увеличаване на бюджетния дефицит, за „Република БГ“ крие сериозен морален риск. Подобно привилегировано отношение ще убеди другите играчи на банковия пазар, че могат да злоупотребяват безнаказано и ще създаде грешно усещане за оказване на нерегламентирана подкрепа в полза на един елит за сметка на всички граждани.
Основна дългосрочна цел на „Република БГ“ е да се сложи край на икономическия хаос в държавата, чрез прилагането на ясни, конкретни, прогнозируеми, прозрачни и национално отговорни действия и политики. Само стабилни държавни институции и спазване на закона, могат да бъдат основата за икономическия просперитет на България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене