От утре започва Богородичният пост

отец петър

Днес са Богородични заговезни – последният ден, в който се блажи, преди началото на Богородичния пост от утре, 1 август. Този пост е един от четирите периода на молитва, телесно и душевно въздържание през годината, които вярващите християни спазват.
Чрез двете седмици пост – от 1 до 14 август, православната църква се подготвя за големите празници Преображение Господне и Успение на пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август.
„Пост като всеки един пост и всеки един християнин знае какво да изпълнява, а именно въздържанието от блажна храна, но по-важното е всеки човек да обърне внимание на вътрешния мир, да обърне внимание на отношенията си с хората и в този пост всеки от нас да направи равносметка за своите действия”, каза отец Петър, храм „Въведение Богородично”.
Ден преди Богородичния пост за последно се консумират месо и млечни продукти. По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.
Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни се препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна.

Във вторник и четвъртък може да се консумират варени ястия без олио/масло, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На празника Преображение Господне на 6 август се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, също се консумира риба.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене