Connect with us

Новини

Парк „Македония“ е незаконен установи РДНСК – Благоевград, година след подадените сигнали

Published

on

Един от парковете в Благоевград, който беше изграден и открит преди 3 години и е с капацитет над 100 000 души, се оказва незаконен. Това е установила проверка на РДНСК.

Сградите  се ползват безвъзмездно от няколко спортни клуба, в които тренират стотици деца. Инвестирани са средства за ремонт и подобрения. Клубовете са готови за протести. Причината е, че залите, в които досега са тренирали, се оказва, че не отговарят на изискванията и ще бъдат затворени.

Преди 2 две години, когато новият парк в Благоевград отваря врати, един от таекуондо клубовете получава право за безвъзмездно ползване. 

„Предишното ръководство на общината ни предостави залата в парк „Македония“, която беше леко пипната за други цели, направена“, каза председателят на Федерацията по таекуондо „ITF“ Марио Богданов.

Спортният клуб прави голям ремонт на залата за собствена сметка. 

Строителните инспектори обаче,  са изпратили предписание до общината, че терените не могат да се ползват като място за отдих. Предстои сградите, които се помещават в парка да бъдат запечатани, а спортните клубове, които тренират в тях ще трябва да ги напуснат.

Откакто е изграден паркът в него вече няколко пъти са провеждани концерти, фестивали и други спортни събития.

В парка са изградени многофункционални зали, пешеходни алеи и зелени площи. Проверката обаче е установила, че сградите не са преотредени, а самият парк няма издаден АКТ 16.

Любен Милев, зам.-кмет по сигурността и спорта в община Благоевград заяви, че в парк „Македония“ има сгради с неясен статут. „Отговорността ще я носим ние. А ние ще носим отговорност и санкции от РДНСК, че сградите се ползват не по предназначение.“, каза още той на пресконференция преди няколко дни.

От Общината казаха, че вече са предприели мерки за узаконяване на терена.

Припомняме, че още през юли 2019 година Андон Тодоров от ПП  „Партия на Зелените“ , който тогава бе общинският съветник в ОбС – Благоевград, а днес негов председател излезе с официално изявление  за това, че парк „Македония“ е незаконен.

Според твърденията на Тодоров, паркът е бил изграден без одобрен проект. Оказало  се, че имотът не е урегулиран и в Общия устройствен план на Благоевград фигурира с последното си преотреждане „обекти на МНО“, тъй като ОбС-Благоевград не е гласувал Подробен устройствен план.

„За парка и сградите в него преди 2 години се хвърлиха милиони, без да са извършени задължителните по закон инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания. Въпреки липсата на одобрени проекти и градоустройствена основа, без които всяко строителство и реконструкции се считат за незаконни, откъм казармата е вдигната висока масивна ограда и само за нея са похарчени около 1,5 млн. лв. Това е абсолютно недопустимо за неурегулиран имот и за подобни самоуправни действия, кметът глобява всеки обикновен гражданин на Благоевград като освен финансовата санкция, се събаря и незаконния градеж. В парка е направена асфалтова алея, която не води до никъде и спира в средата, по-важното обаче е, че тя не отговаря на изискванията, определени в Наредба 2 за планиране и проектиране на комуникационно- транспортната система в урегулираните територии, а и тази територия не е урегулирана“, заяви тогава Андон Тодоров.

Според проверка, направена от него, за изграждането на зелени площи също не е имало никакъв проект. Двете зали – „Орфей“, в която се провеждат концерти, банкети и сватби, и втората, използвана най-често за спортни събития към днешна дата се водят ремонтни работилници и за тях няма доказателства, че са „заварени“ по смисъла на §21 от заключителните разпоредби на Закона за устройство на територията. Ако все пак се докаже, че са законно изградени, по същия закон те не могат да се преустройват, ремонтират или да им се променя предназначението, както и да се укрепва конструкцията им, защото за имота няма Подробен устройствен план. Всички строителни действия по тези сгради са направени без строителни книжа и без разрешение за строеж. Нещо повече, двете сгради се ползват за хранене и масови събития, в тях стотици деца тренират таекуон-до, а нямат съгласувани проекти от противопожарната служба, Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция за безопасност на храните. Любопитно е как нито един от контролните органи до сега не е проверил как се сервира храна и как се провеждат тренировки в тези две ремонтни работилници.

„Нито за сградите, нито за целия парк има издавани разрешения за строеж, да не говорим за удостоверение за въвеждане в експлоатация. Цяло чудо е, че за тези две години, откакто площта се ползва за масови мероприятия не се е наложила масова евакуация , а рискът от инциденти и нещастни случаи е огромен, тъй като парк „Македония“ не е пригоден за провеждане на масови мероприятия като концерти и тържества“, твърдеше още миналата година Тодоров.

Той бе категоричен, че целият имот, наречен парк „Македония“ със сградите в него е абсолютно незаконен. Поради тази причина сезира РДНСК и прокуратурата за опасното и неправомерно ползване на парка.

Защо никой до сега не е предприел действия по узаконяване? Защо РДНСК се забави толкова с проверката (10 месеца)? Имало ли е бездействие от страна на местната администрация тогава? Как се провеждаха събития, при липса на АКТ 16? Въпросите са доста, отговори липсват.

Източник: Blagoevgrad-news.com

коментара

Новини

Важно! При COVID-19 НЗОК ще плаща тестовете на целия клас

Published

on

При наличие на случаи на вируса в училище касата ще плаща за тестовете на децата от дадения клас. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев по Дарик. Той уточни, че това решение се взима от РЗОК.

Проф. Салчев коментира, че вече хората се държат към тази епидемия като към сезонния грип, а според него в училищата ситуацията е нормална, учебната система е подготвена.

До 3000 теста на ден заплаща здравната каса на цена по 60 лева, докато лабораториите взимат по около 120 лева на свободен прием, стана ясно от думите на Салчев. Този капацитет обаче не се изпълнява, тоест не се правят толкова много тестова, които да плаща Здравната каса.

Заради коронавируса обаче не се налагала актуализация на бюджета на НЗОК, посочи той.

Около 60 души в момента са в интензивни отделения с диагноза коронавирус, капацитетът на болниците е около 2300 места в интензивни отделния, които могат да се ползват за лекуване на тежки случаи на болестта, показва справката, посочи проф. Салчев.

От 1200 до 1700 лева струва лечение на пациент с коронавирус в болница, информира управителят на НЗОК.

Най-много се плащало за онкологични заболявания, за операции, хирургия, ортопедия, допълни проф. Салчев по темата за цената на клиничните пътеки.

Той призова хората да спазват всички хигиенни мерки, защото вирусът е страшен, но на индивидуално ниво.

pirinsko.com

коментара

Continue Reading

Uncategorized

Испанските социалисти към Нинова: С вашето лидерство БСП ще продължи успешно напред

Published

on

Двете партии трябва да бъдат дълбоко вкоренени в гражданското общество, пише председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент

“Скъпа Корнелия, от името на Испанската социалистическа работническа партия (PSOE), бих искала да отправя сърдечните си поздравления за преизбирането Ви за председател на БСП. Убедена съм, че с усърдна работа и отдаденост, вашата партия ще придобива все по-голяма сила и мощ като отново се свърже с гражданите.”

Това написа в писмо до председателя на БСП Корнелия Нинова председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент от името на Испанската социалистическа работническа партия (PSOE) Ираче Гарсия Перес. Тя заявява, че двете партии трябва да бъдат дълбоко вкоренени в гражданското общество, като за тази цел левицата трябва да се обнови и адаптира, за да бъде истински модел за подражание на прогресивните граждани.

“Уверена съм, че избирането ви по време на преки избори сред членовете на партията още веднъж доказва колко отдадена е вашата партия на демокрацията и прозрачността”, подчертава тя

Перес коментира, че в настоящите времена на пандемия, популизъм и несигурност, социалистите и социалдемократите трябва да препотвърдят прогресивните си възгледи и политически програми, за да осигурят ясна и съгласувана алтернатива за по-голямата част от гражданите.

“Следим с голямо безпокойство развитието на политическата криза в България. Гражданите са загубили доверие в правителството и в основни институции в държавата, а това е недопустимо в държава- членка на ЕС”, пише още председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Перес изрази мнение, че управляващата партия нито разбира, нито уважава работата на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права на Европейския парламент, която миналата седмица е обърнала особено внимание на последните развития в България.

“Вие можете да разчитате на подкрепата ми като Председател на Групата на социалистите и демократите за справяне с настоящата криза, както и за борба с корупцията, които подлежат на наблюдение от ЕС”, подчертава Перес.

“Напълно уверена съм, че с вашето лидерство и ангажираността на партията ви в рамките на „Социалистите и демократите“, БСП ще продължи успешно да изпълнява водеща роля в българската и европейската политика”, заявява Ираче Гарсия Перес. Тя очаква с нетърпение да се укрепят взаимоотношенията между двете партии при отстояването на общите им цели: демокрацията, равнопоставеността и феминизма, върховенството на закона и прогресивните политически предложения за осигуряване на едно по-добро и по-справедливо общество.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ