Connect with us

Новини

Инвеститори се нагледаха на Заева поляна да строят, 700 подписа бранят зеления оазис

Published

on

Нова драма се задава в Благоевград заради инвестиционно намерение да се застрои поредна зелена площ. След обществените реакции от последните дни срещу мераци да се строи на кортовете край парк „Бачиново” и в парк „Ловен дом” стана ясно, че скоро може да се лее бетон и на емблематичната за поколения джумалии Заева поляна. Преди няколко години там бе вдигнат 33-метров метален кръст и се оформи мемориален комплекс „Памет и вяра”. Над 700 подписа бяха събрани въпреки епидемията от коранавирус срещу това инвестиционно намерение. Подписката бе внесена преди близо месец в Министерството на земеделието, а вчера и в деловодството на Община Благоевград. „Смятаме, че и в този случай, както и в останалите със застрояване на зелени площи, трябва да надделее общественият интерес. Независимо за какво строителство става въпрос – ниско, високо, с малък или голям процент озеленяване. Надявам се, че в Благоевград има достатъчно активни граждани, на които им пука какво се случва с „белите дробове” на града. Нашата информация, че инвестиционното намерение за застрояване частни терени в района на Заева поляна е внесено преди няколко години за одобрение в Общината”, каза днес Борислав Валеов, един от инициаторите на протестната подписка. Неговите съмишленици са категорични, че в района на комплекса „Памет и вяра” не бива да се строи, за да запази своя облик. Да се гарантира възможността на жители и гости на Благоевград да се разхождат спокойно сред природата, а не да се промъкват между постройки, за да стигнат до Заева поляна. „Ще се борим срещу всяко застрояване на зелени площи, но тук е ролята и на Общината, и на останалите компетентни институции, които не трябва да допускат подобно безобразие”, допълват благоевградчани, подкрепили подписката.

Само преди броени дни социалните мрежи „загряха” от коментари на жители на града, че се подготвя строителство на кортовете в парк „Бачиново” върху площ от 18 декара, както и върху стара детска площадка в парк „Ловен дом”. Ще допуснат ли благоевградчани да се бетонират парковете им? Предстои да разберем…

ilindenpres.bg

 

коментара

Новини

Важно! При COVID-19 НЗОК ще плаща тестовете на целия клас

Published

on

При наличие на случаи на вируса в училище касата ще плаща за тестовете на децата от дадения клас. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев по Дарик. Той уточни, че това решение се взима от РЗОК.

Проф. Салчев коментира, че вече хората се държат към тази епидемия като към сезонния грип, а според него в училищата ситуацията е нормална, учебната система е подготвена.

До 3000 теста на ден заплаща здравната каса на цена по 60 лева, докато лабораториите взимат по около 120 лева на свободен прием, стана ясно от думите на Салчев. Този капацитет обаче не се изпълнява, тоест не се правят толкова много тестова, които да плаща Здравната каса.

Заради коронавируса обаче не се налагала актуализация на бюджета на НЗОК, посочи той.

Около 60 души в момента са в интензивни отделения с диагноза коронавирус, капацитетът на болниците е около 2300 места в интензивни отделния, които могат да се ползват за лекуване на тежки случаи на болестта, показва справката, посочи проф. Салчев.

От 1200 до 1700 лева струва лечение на пациент с коронавирус в болница, информира управителят на НЗОК.

Най-много се плащало за онкологични заболявания, за операции, хирургия, ортопедия, допълни проф. Салчев по темата за цената на клиничните пътеки.

Той призова хората да спазват всички хигиенни мерки, защото вирусът е страшен, но на индивидуално ниво.

pirinsko.com

коментара

Continue Reading

Uncategorized

Испанските социалисти към Нинова: С вашето лидерство БСП ще продължи успешно напред

Published

on

Двете партии трябва да бъдат дълбоко вкоренени в гражданското общество, пише председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент

“Скъпа Корнелия, от името на Испанската социалистическа работническа партия (PSOE), бих искала да отправя сърдечните си поздравления за преизбирането Ви за председател на БСП. Убедена съм, че с усърдна работа и отдаденост, вашата партия ще придобива все по-голяма сила и мощ като отново се свърже с гражданите.”

Това написа в писмо до председателя на БСП Корнелия Нинова председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент от името на Испанската социалистическа работническа партия (PSOE) Ираче Гарсия Перес. Тя заявява, че двете партии трябва да бъдат дълбоко вкоренени в гражданското общество, като за тази цел левицата трябва да се обнови и адаптира, за да бъде истински модел за подражание на прогресивните граждани.

“Уверена съм, че избирането ви по време на преки избори сред членовете на партията още веднъж доказва колко отдадена е вашата партия на демокрацията и прозрачността”, подчертава тя

Перес коментира, че в настоящите времена на пандемия, популизъм и несигурност, социалистите и социалдемократите трябва да препотвърдят прогресивните си възгледи и политически програми, за да осигурят ясна и съгласувана алтернатива за по-голямата част от гражданите.

“Следим с голямо безпокойство развитието на политическата криза в България. Гражданите са загубили доверие в правителството и в основни институции в държавата, а това е недопустимо в държава- членка на ЕС”, пише още председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Перес изрази мнение, че управляващата партия нито разбира, нито уважава работата на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права на Европейския парламент, която миналата седмица е обърнала особено внимание на последните развития в България.

“Вие можете да разчитате на подкрепата ми като Председател на Групата на социалистите и демократите за справяне с настоящата криза, както и за борба с корупцията, които подлежат на наблюдение от ЕС”, подчертава Перес.

“Напълно уверена съм, че с вашето лидерство и ангажираността на партията ви в рамките на „Социалистите и демократите“, БСП ще продължи успешно да изпълнява водеща роля в българската и европейската политика”, заявява Ираче Гарсия Перес. Тя очаква с нетърпение да се укрепят взаимоотношенията между двете партии при отстояването на общите им цели: демокрацията, равнопоставеността и феминизма, върховенството на закона и прогресивните политически предложения за осигуряване на едно по-добро и по-справедливо общество.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ