Connect with us

Политика

Премиерът Бойко Борисов, Горанов и кметът на Перник на инспекция в миньорския град (ВИДЕО)

Published

on

Министър председателят Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и кметът на Перник Станислав Владимиров правят инспекция в миньорския град на водопроводната мрежа. С тях е и зам.-министърът Николай Нанков.

„75% са загубите на ВиК-Перник. С промените се надявам да ги свалим на 45%”, заяви кметът на  Перник. Той каза, че нощният режим на водата в Перник се запазва засега, за да няма щети.

Повече от половин час обикалят града, коментират проблемите му и проверяват как вървят ремонтите.

Според Нанков в България половината загуби на водата са от стари тръби, а другите са от кражби.

http://www.facebook.com/100006542380422/videos/2764965250398194/

dariknews.bg

коментара

Uncategorized

Испанските социалисти към Нинова: С вашето лидерство БСП ще продължи успешно напред

Published

on

Двете партии трябва да бъдат дълбоко вкоренени в гражданското общество, пише председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент

“Скъпа Корнелия, от името на Испанската социалистическа работническа партия (PSOE), бих искала да отправя сърдечните си поздравления за преизбирането Ви за председател на БСП. Убедена съм, че с усърдна работа и отдаденост, вашата партия ще придобива все по-голяма сила и мощ като отново се свърже с гражданите.”

Това написа в писмо до председателя на БСП Корнелия Нинова председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент от името на Испанската социалистическа работническа партия (PSOE) Ираче Гарсия Перес. Тя заявява, че двете партии трябва да бъдат дълбоко вкоренени в гражданското общество, като за тази цел левицата трябва да се обнови и адаптира, за да бъде истински модел за подражание на прогресивните граждани.

“Уверена съм, че избирането ви по време на преки избори сред членовете на партията още веднъж доказва колко отдадена е вашата партия на демокрацията и прозрачността”, подчертава тя

Перес коментира, че в настоящите времена на пандемия, популизъм и несигурност, социалистите и социалдемократите трябва да препотвърдят прогресивните си възгледи и политически програми, за да осигурят ясна и съгласувана алтернатива за по-голямата част от гражданите.

“Следим с голямо безпокойство развитието на политическата криза в България. Гражданите са загубили доверие в правителството и в основни институции в държавата, а това е недопустимо в държава- членка на ЕС”, пише още председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Перес изрази мнение, че управляващата партия нито разбира, нито уважава работата на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права на Европейския парламент, която миналата седмица е обърнала особено внимание на последните развития в България.

“Вие можете да разчитате на подкрепата ми като Председател на Групата на социалистите и демократите за справяне с настоящата криза, както и за борба с корупцията, които подлежат на наблюдение от ЕС”, подчертава Перес.

“Напълно уверена съм, че с вашето лидерство и ангажираността на партията ви в рамките на „Социалистите и демократите“, БСП ще продължи успешно да изпълнява водеща роля в българската и европейската политика”, заявява Ираче Гарсия Перес. Тя очаква с нетърпение да се укрепят взаимоотношенията между двете партии при отстояването на общите им цели: демокрацията, равнопоставеността и феминизма, върховенството на закона и прогресивните политически предложения за осигуряване на едно по-добро и по-справедливо общество.

коментара

Continue Reading

ГЕРБ

Евродепутатът Асим Адемов от ГЕРБ/ЕНП: Земеделието ще става все по-екологично

Published

on

Земеделието ще става все по-екологично като се има предвид параметрите на т.нар. „зелена сделка“ и целите, които си поставяме – да бъдем първият континент на планетата с неутрално отношение към климата до 2050 г. Това ще изисква много ресурс, а и земеделските производители трябва да са много адекватни, заяви по време на Областния съвет за развитие в Смолян евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов.

Той и колегата му Андрей Новаков бяха поканени от областния управител на Смолян Недялко Славов да вземат участие във форума, за да информират от първа ръка за акцентите в многогодишната финансова рамка, отнасящите се до отдалечените и заплашени от демографска криза райони.

Адемов обясни какво означава да се екологизира земеделието. Каза, че в стратегията „От фермата до трапезата“ има разписани конкретни цели. Една от тях до 2030 г. да бъде намалено с 50% използването на пестициди, с поне 20% да се намалят изкуствените торове и поне 25% от земеделските площи да преминат към биологично производство.

„40% от бюджета в новата селскостопанска политика се отделят за постигане на тези цели – земеделието да работи така, че да щади земята и здравето на хората. Следващият бюджет на ЕС за 7 години се очертава да бъде 1,820 трилиона евро прогнозно.  За общата селскостопанска политика в следващия бюджет са предвидени 386 милиарда евро, като по първия стълб – за директни плащания са 270 млрд. евро, а 22 млрд. евро – за пазарни мерки. По втория стълб – Фонда за развитие на селските райони, са предвидени 87 млрд. евро“, уточни Адемов.

По предварителни изчисления на МЗХГ за директни плащания в България се предвижда леко повишаване на средствата с около 5% – от 5,3 млрд. евро да станат 5,6 млрд. евро.

По втория стълб – Програмата за развитие на селското стопанство (ПРСР), има относително запазване на средствата, около 2 млрд. евро. По линия на инструмента за възстановяване се очаква да постъпят около 205 млн. евро.

„Успели сме някои средства да ги запазим, други да се увеличат. Остава оттук-насетне хората да са активни, да кандидатстват и най-вече те да вървят по предназначение“, коментира евродепутатът.

Адемов посочи, че в Европейския парламент са работили в посока да помогнат на земеделските производители, защото Ковид-кризата доказа колко важен е този сектор.

С усилията на Адемов е била издействана една конкретна мярка – 2% от нереализираните средства по ПРСР да се използват за подпомагане на земеделците. Благодарение на този регламент българските земеделци ще получат 100 млн. лева повече.

Няколко поуки, по думите му, са направени от кризата. Първата е за огромната важност на земеделския сектор за ЕС. Втората е, че страните от Западна Европа са разбрали колко са важни сезонните работници, тъй като по време на кризата имаше затворени граници и пътуванията бяха проблем. Третата е, че трябва да се скъси разстоянието от фермата до трапезата, за да може това, което се произвежда, по-бързо да стига до потребителите.

Евродепутатът Андрей Новаков съобщи, че с около 700 млн. евро ще се допълнят вече съществуващите оперативни програми заради Ковид-последствията.

„За пръв път в историята си ЕС тегли заем – около 700 милиарда евро, които ще са само за покриване на щетите в икономиката от коронавируса. Колко болни са от Ковид за съжаление няма отношение към това колко пари ще получиш. Средствата са колосални – 700 млрд. евро, което не се е случвало досега. С обичайния бюджет за кохезионната политика и този за Ковид средствата се качват двойно на това, което сме свикнали“, подчерта Новаков.

Неговият съвет: „Инвестирайте в човешки ресурс и в отделите за проекти. Пишете, кандидатствайте! Ако докажете, че проектът опазва околната среда и е свързано с покриване на щетите, причинени от Ковид, шансовете ще са големи. Във всеки проект ще трябва да се доказва до каква степен щадите околната среда. Колкото повече такива проекти пишете, толкова повече шансът да бъдат одобрени, се увеличава. Натам се движи Европа. Парите по „зелената сделка“ все още не са ясни, но тази тенденция е факт“.

Той посочи също, че обезлюдените райони присъстват в почти всички документи, които гласуват по бюджета.

Една от темите, по които се проведе дискусия в заседанието е промените в Закона за регионално развитие и правилника за неговото прилагане.

„Промяната в нормативната база поставя на съвсем нова основа възможностите за провеждане на регионална политика. Считам, че най-накрая след години борба, включително и на много хора от тази зала, е налице сериозна стъпка към децентрализация. Считам, че в по-голяма степен ние като област можем да дефинираме своите приоритети и реално да участваме в тяхното осъществяване, като това ще става във формата Регионален съвет за развитие“, коментира Славов.

По думите му през последните 7 г. в областта са обновени 180 км от 512 км изцяло обновени от републиканската пътна мрежа – тоест, 35% нови пътища.

„Строи се ГКПП Рудозем- Ксанти – обект с национално значение, водещ проект в областната стратегия за развитие. Като добавим проектите на общините по Програмата за развитие на селските райони – всяка от деветте общини е реализирала ключови проекти за рехабилитация на общински пътища. Солидни са инвестициите в образователната, здравна и социална инфраструктура – обновени училища, детски градини, лечебни заведения, социални домове. Подобрена е значително градската среда  в общинските центрове и в селата. Инвестира се и във ВиК-инфраструктура. В област Смолян в момента реализираме първият воден проект по ОПРР 2014-2020. Подобрява се енергийната и телекомуникационната инфраструктура. Оптична връзка има вече до всеки общински център. Образованието в областта е на почит и в последните 5 г. учениците ни неизменно са в тройката от областите с най-високи резултати на матурите. Няколко училища неизменно присъстват в класацията на най-добрите средни училища в страната“, посочи областният управител.

По думите му обаче въпреки всички тези инвестиции, демографските тенденции са смазващи, миграцията продължава да е висока и област Смолян има нужда от целенасочени инвестиции, чрез които да се компенсира изоставането и вътрешно регионалните различия.

„Затова с решение на регионалния съвет приехме Родопите да бъдат пилотен проект за инвестиции. Това касае родопските общини от шест административни области. През новите оперативни програми ще търсим допълнителни възможности за инвестиции“, обобщи Славов.

На Областния съвет за развитие присъстваха още кметове на общини от Смолянска област, председатели на ОбС, общински съветници, представители на държавни институции и др.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ