Connect with us

ГЕРБ

Депутатът от ГЕРБ Георги Динев с новина за всички фенове на „Цар Футбол“ ⚽️

Published

on

Министърът на младежта и спорта г-н Красен Кралев утвърди указания за прилагане на потивоепидемичните мерки, както и Концепция и насоки за възобновяването на тренировъчния и състезателен процес в професионалния футбол.
Основната цел е да бъде намален рискът от заболяване сред всички участници в шампионата в Първа лига и турнира Купа България. Подробно са описани условията, при които е позволено провеждането на футболни двубои, както и максималния брой на лицата, които имат право да присъстват на стадиона в отделни часови периоди.
Въвежда се регулярно тестване на лицата, които директно или индиректно участват в тренировъчния и състезателния процес. Лекарите на отборите са отговорни за организацията на тестването и документирането на резултатите.
Всички клубове ще бъдат запознати с информационна кампания за поддържане на оптимална хигиена и ще бъдат задължени да подпълват въпросници за евентуални подозрителни състояния по време на тренировки и мачове.
След утвърждаването на мерките няма пречки професионалните отбори у нас да участват в контролни срещи, които са разрешени от 27.05.2020 г.
Концепцията е разработена от Българския футболен съюз и одобрена от министъра на здравеопазването.

Пълният текст на документа, можете да прочетете тук:

www.mpes.government.bg

коментара

ГЕРБ

Евродепутатът Асим Адемов от ГЕРБ/ЕНП: Земеделието ще става все по-екологично

Published

on

Земеделието ще става все по-екологично като се има предвид параметрите на т.нар. „зелена сделка“ и целите, които си поставяме – да бъдем първият континент на планетата с неутрално отношение към климата до 2050 г. Това ще изисква много ресурс, а и земеделските производители трябва да са много адекватни, заяви по време на Областния съвет за развитие в Смолян евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов.

Той и колегата му Андрей Новаков бяха поканени от областния управител на Смолян Недялко Славов да вземат участие във форума, за да информират от първа ръка за акцентите в многогодишната финансова рамка, отнасящите се до отдалечените и заплашени от демографска криза райони.

Адемов обясни какво означава да се екологизира земеделието. Каза, че в стратегията „От фермата до трапезата“ има разписани конкретни цели. Една от тях до 2030 г. да бъде намалено с 50% използването на пестициди, с поне 20% да се намалят изкуствените торове и поне 25% от земеделските площи да преминат към биологично производство.

„40% от бюджета в новата селскостопанска политика се отделят за постигане на тези цели – земеделието да работи така, че да щади земята и здравето на хората. Следващият бюджет на ЕС за 7 години се очертава да бъде 1,820 трилиона евро прогнозно.  За общата селскостопанска политика в следващия бюджет са предвидени 386 милиарда евро, като по първия стълб – за директни плащания са 270 млрд. евро, а 22 млрд. евро – за пазарни мерки. По втория стълб – Фонда за развитие на селските райони, са предвидени 87 млрд. евро“, уточни Адемов.

По предварителни изчисления на МЗХГ за директни плащания в България се предвижда леко повишаване на средствата с около 5% – от 5,3 млрд. евро да станат 5,6 млрд. евро.

По втория стълб – Програмата за развитие на селското стопанство (ПРСР), има относително запазване на средствата, около 2 млрд. евро. По линия на инструмента за възстановяване се очаква да постъпят около 205 млн. евро.

„Успели сме някои средства да ги запазим, други да се увеличат. Остава оттук-насетне хората да са активни, да кандидатстват и най-вече те да вървят по предназначение“, коментира евродепутатът.

Адемов посочи, че в Европейския парламент са работили в посока да помогнат на земеделските производители, защото Ковид-кризата доказа колко важен е този сектор.

С усилията на Адемов е била издействана една конкретна мярка – 2% от нереализираните средства по ПРСР да се използват за подпомагане на земеделците. Благодарение на този регламент българските земеделци ще получат 100 млн. лева повече.

Няколко поуки, по думите му, са направени от кризата. Първата е за огромната важност на земеделския сектор за ЕС. Втората е, че страните от Западна Европа са разбрали колко са важни сезонните работници, тъй като по време на кризата имаше затворени граници и пътуванията бяха проблем. Третата е, че трябва да се скъси разстоянието от фермата до трапезата, за да може това, което се произвежда, по-бързо да стига до потребителите.

Евродепутатът Андрей Новаков съобщи, че с около 700 млн. евро ще се допълнят вече съществуващите оперативни програми заради Ковид-последствията.

„За пръв път в историята си ЕС тегли заем – около 700 милиарда евро, които ще са само за покриване на щетите в икономиката от коронавируса. Колко болни са от Ковид за съжаление няма отношение към това колко пари ще получиш. Средствата са колосални – 700 млрд. евро, което не се е случвало досега. С обичайния бюджет за кохезионната политика и този за Ковид средствата се качват двойно на това, което сме свикнали“, подчерта Новаков.

Неговият съвет: „Инвестирайте в човешки ресурс и в отделите за проекти. Пишете, кандидатствайте! Ако докажете, че проектът опазва околната среда и е свързано с покриване на щетите, причинени от Ковид, шансовете ще са големи. Във всеки проект ще трябва да се доказва до каква степен щадите околната среда. Колкото повече такива проекти пишете, толкова повече шансът да бъдат одобрени, се увеличава. Натам се движи Европа. Парите по „зелената сделка“ все още не са ясни, но тази тенденция е факт“.

Той посочи също, че обезлюдените райони присъстват в почти всички документи, които гласуват по бюджета.

Една от темите, по които се проведе дискусия в заседанието е промените в Закона за регионално развитие и правилника за неговото прилагане.

„Промяната в нормативната база поставя на съвсем нова основа възможностите за провеждане на регионална политика. Считам, че най-накрая след години борба, включително и на много хора от тази зала, е налице сериозна стъпка към децентрализация. Считам, че в по-голяма степен ние като област можем да дефинираме своите приоритети и реално да участваме в тяхното осъществяване, като това ще става във формата Регионален съвет за развитие“, коментира Славов.

По думите му през последните 7 г. в областта са обновени 180 км от 512 км изцяло обновени от републиканската пътна мрежа – тоест, 35% нови пътища.

„Строи се ГКПП Рудозем- Ксанти – обект с национално значение, водещ проект в областната стратегия за развитие. Като добавим проектите на общините по Програмата за развитие на селските райони – всяка от деветте общини е реализирала ключови проекти за рехабилитация на общински пътища. Солидни са инвестициите в образователната, здравна и социална инфраструктура – обновени училища, детски градини, лечебни заведения, социални домове. Подобрена е значително градската среда  в общинските центрове и в селата. Инвестира се и във ВиК-инфраструктура. В област Смолян в момента реализираме първият воден проект по ОПРР 2014-2020. Подобрява се енергийната и телекомуникационната инфраструктура. Оптична връзка има вече до всеки общински център. Образованието в областта е на почит и в последните 5 г. учениците ни неизменно са в тройката от областите с най-високи резултати на матурите. Няколко училища неизменно присъстват в класацията на най-добрите средни училища в страната“, посочи областният управител.

По думите му обаче въпреки всички тези инвестиции, демографските тенденции са смазващи, миграцията продължава да е висока и област Смолян има нужда от целенасочени инвестиции, чрез които да се компенсира изоставането и вътрешно регионалните различия.

„Затова с решение на регионалния съвет приехме Родопите да бъдат пилотен проект за инвестиции. Това касае родопските общини от шест административни области. През новите оперативни програми ще търсим допълнителни възможности за инвестиции“, обобщи Славов.

На Областния съвет за развитие присъстваха още кметове на общини от Смолянска област, председатели на ОбС, общински съветници, представители на държавни институции и др.

коментара

Continue Reading

БСП

Корнелия Нинова: Новият дълг- всички плащаме, за да харчи Борисов еднолично и безотчетно нашите пари

Published

on

На 15 септември правителството на Борисов взе нов заем от международните пазари. 10 годишна емисия за 2.5млрд.лв и 2.5млрд.лв за 30 години. Общо 5 млрд.лв. За това действие на правителството има много въпроси, без отговори от страна на премиера.

Първо, защо се появи необходимост от нов дълг? Та нали само до преди няколко месеца министър-председателят твърдеше, че въпреки кризата не се налага да взимаме нов заем, защото в резерва на държавата има 9млрд. лв. Към края на 2019г. държавният дълг, отнесен към БВП на България е около  20%. Едно сравнение- при заклеймяваното от ГЕРБ лошо управление на социалистите, дългът в края на 2009г. беше 13%.

Втори въпрос- защо трябваше да се емитира дълг на международния пазар? Специалисти казват, че е много по-полезно за българската икономика и финансовите пазари такава сума да бъде пласирана на вътрешния пазар. При свитото търсене, при намаляващия износ и без особен интерес при кредитиране, при затруднение  по осигуряването на достатъчно големи пакети по нисколихвени държавни ценни книжа,  специалистите казват, че емитирането на вътрешен заем би решило наши, вътрешни, български икономически проблеми.

Трети въпрос – условията, при които е взет дългът. Определено неадекватни са твърденията на правителството, че е постигнало супер ниска цена на дълга, дължаща се според него на зашеметяващия кредитен рейтинг. Също, годишната лихва, цената на този дълг при десет годишните облигации е 0.4%, а на 3-годишните облигации  е 1.4%. За сравнение, последният заем в евро от Европейският съюз в размер на само 1млрд е в размер от 0.1%. От месеци Европейската централна банка и Централната банка на САЩ поддържат нулеви и дори отрицателни лихвени проценти, които поддържат цените на държавните облигации на развитите страни около нулеви и отрицателни такива.

И четвърто, разбира се, най-важното. Ще стимулира ли този заем икономиката и  ще подобри ли жизненото равнище на народа? Или както винаги ще бъде изхарчен предизборно, непрозрачно и не по правилата. Разбира се, има обяснение. Тези пари ще бъдат използвани за погасяване на  стари заеми на Борисов от 2016 г. за покриване на дефицит от близо 3.5 млрд. лв. Но по-важно е, че срещу тези пари няма никакъв план за икономически растеж, за реформа в здравната система, за инвестиции в ВИК сектора, за екологични политики, за увеличаване на доходите, за намаляване на неравенствата. Има развити държави, ще каже някой, с по-висок дълг спрямо БВП. Така е, но там се инвестират публични финанси в повишаване на стандарта на живот, а у нас се пилеят през прозореца на джипа. Ето тук е големият проблем и въпрос.

Уважаеми българи, за 10 годишното управление на Борисов той е взел общо 30 млрд. лв. заем. Срещу това какво имаме: пада качеството на здравеопазването, увеличава се функционалната неграмотност при  децата, неравенствата, все по-нездравословна е околната ни среда. Една трета от българското население е без достъп до питейна вода, няма електронно правителство, качеството на обществените и социалните услуги е на все по-ниско ниво. Цената на всичко това е заем срещу влошен стандарт на живот и се плаща от целия народ.

Премиерът на България ще бъде запомнен с честите смени на позицията си по един и същи въпрос според ситуацията на деня. По един той е абсолютно последователен: погазване на парламентарната република и разграждане на държавността. За Борисов понятието разделение на властите и взаимен контрол между тях е непознато.

За 10 години той не дойде  пред парламента да внесе един бюджет, да присъства на една   актуализация, да отчете поне веднъж изпълнението на бюджета на България. А това са нашите пари, на всички български граждани. Всички плащаме, за да може един човек да харчи еднолично, непрозрачно, безотчетно,  за своето политическо оцеляване. Въпреки протестите, въпреки новата политическа обстановка, въпреки отхвърлянето на този модел от все повече български граждани, той не си взе поука и продължава по същия начин и тази седмица. Ето още един аргумент: всеки ден оставане на това правителство доказва, че е вредно. Вече става все по-очевидно, че решението на много въпроси се корени в оставката му. Пропиляха 10 години на България в миналото, пропиляват настоящето ни. Скъпи българи, да не позволяваме да пропилеят и бъдещето ни.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ