Строителна фирма от Буково в паяжината от схеми на Цветан Василев!?

cvetan_vasilev11Само преди няколко седмици покрай банковата истерия с фалита на КТБ и затварянето и от БНБ, вестник Топ Преса в угода на местният бизнес разкри една от фирмите , чийто милиони са блокирани в банката на скандално известния банкер Цветан Василев – това е известната мащабна строителна компания КСМ СТРОЙ ООД собственост на братята Кадри и Сухат Мехрем, които са родом от гоцеделчевкото село Буково. За всички в селото е странно как тези двама братя израснали в обикновено селско семейство, един ден просто осъмнаха като милионери и яхнаха луксозни возила в качеството си на строителни босове. За няколко години тяхната видима „кадърност“ им извоюва изключително апетитни обекти из България и главно из българското черномарие. Успоредно с това името на фирмата им се нареди сред спечелилите крепни проекти финансирани от европейският съюз, от където те строят пет звезден луксозен хотелски комплекс в гърменското село Огняново.

Оказва се зад този успех обаче не стоят гениалните менаджерски способности на две момчета от село. Истината е съвсем друга и тя е свързана с поредният кукловод – пипало на октопод на вече доста скандално известната банка КТБ. Фирмата КСМ СТРОЙ ООД се оказа в списъка с фирми, чрез които сметки и дейност е източвана / обирана/ Корпоративна търговска банка. Три милиарда и половина. Това е консервативната оценка за парите, които Цветан Василев е дал чрез КТБ на свързани с него фирми, каквато явно ще се окаже и тази на братята от Буково. За десет дена екип на три одиторски компании установиха, че липсват кредитни досиета (според БНБ вероятно унищожени в последните дни) за 3.5 млрд. лв. кредити от общо 5.4 млрд. лв. кредитен портфейл на Корпоративна търговска банка. „Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и мажоритарния акционер г-н Цветан Василев“, казва БНБ, с което потвърждава всички досегашни страхове, подплатени с данни до които се добрахме и ние чрез наши колеги в столицата.

Логиката навързва всичко. Публична тайна е интересът на банкерът Василев да инвестира в региона на община Гоце Делчев и в този на гърменския край. Не една от инвестициите наплевени последните няколко години, се е свързвала с него и банката му КТБ. В това число и проектът за изграждане на летище. Задачата на такива поставени лица тип „бушони“ като баровците от КСМ СТРОЙ ООД била именно да строи и развива инвестициите на Василев и неговите хора успоредно с това да точи чрез кредити вече фалиралата финансова институция. Фирмата на Кадри и Сухат Мехрем е фирма отъждествявана със жаргонният израз „чанта с документи“ . На нейно име няма нито техника, нито оборудване а имотите които строи са ипотекирани в полза на кредиторът КТБ, а други под юрисдикцията на европейският съюз. Иначе казано дружеството е идеално за участие в подобни схеми защото каквото и да направи то ще отговоря само в рамките на внесения капитал, който в случая е 5000 лева – справка в търговския регистър. Жълти стотинки на фона на милионите с които са ощетили българската държава и банкова система, участвайки в схемите на Цветан Василев?

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене