Борба с боровата процесионка в Гърмен

Денис Шенгов

Денис Шенгов

Боровата процесионка е най-разпространеният и ежегодно проявяващ се вредител по белия и черния бор.

–          Този вредите е предимно качествен вредител. Основно забавя развитието и нанася вреди върху качеството на дървесината, която бихме получили при нормално развитие на дървото.

Борбата с боровата процесионка е съобразена с биологичното развитие на вида. В стадия –пеперуда, в който се намира в момента, борбата е чрез така наречените феромонови уловки. Феромоновата уловка се изработва от картон, като долната й страна се покрива с лепкав материал, който е устойчив на дъжд и не засъхва на слънце. След това на дъното й се поставя малка капсула, която съдържа полов феромон на женски индивид. Така приготвеният капан се закачва на дървото. Усетили миризмата на женския полов феромон  мъжките пеперуди не след дълго пристигат и залепват  по дъното на уловката.яяя

Резултатите се отчитат веднъж седмично, като уловените пеперуди се изваждат и броят им се записва в дневник. Данните биват предавани на отговорника по лесозащитата на стопанството, който  ги обобщава в таблица и изпраща в съответната лесозащитна станция.

–          От там, в последствие, след края – приключването на цялата кампания относно обследването – се прави прогноза. Ако има силно нападение за конкретните отдели, ще се предприеме авиоборба  с пръскане с хеликоптери. Миналата година имахме силно нападение, то е над 30%  иглолистно обезлистване на черна борова култура. Най-силно нападнати бяха боровите черни култури.

–          Тази година колко процента е?

–          Моята прогноза е, че ще имаме средно или пак отново силно нападение.

Феромоновата уловка  води до намаляване на степента на нападение поради факта, че част от женските пеперуди остават неоплодени и дават стерилни яйца. Феромоновите уловки се залагат по периферията на гората, където е най-силно нападението, но през  годините се е водила и по-нестандартна борба.

–          Един от начините на борба в предходни години, основно по времето на социализма, се е стигало до ръчно отрязване на тези кадели и тяхното изгаряне. Прилагали са се и по-нестандартни, примерно с оръжия са били разрушавани, с пушки и т. н., с което да наранят  каделата и като е студено те де факто умират на този етап.

Държавните поделения на Горско стопанство в Гърмен, Гоце Делчев и Сатовча ще прибегнат към едроплощен метод на защита – пръскане на блокове.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

–          Есента, септември месец,  в стадий са гъсениците, които обилно се хранят с иглолистата  на дърветата. Тогава се извършва третиране с биологични септициди, които са безвредни за хората. Единствено могат да нанесат  вреди на пчелите. Ние предупреждаваме съответно всички пчелари  в района да бъдат затворени пчелите по време на пръскането. Естествено се пръска само с биологичен препарат, към който се прибавя и прилепител, с който, като се прилепи към иглолистата  препарата, гарантира един по-дълъг срок, през който около 40 дена гъсениците преминават през няколко фази и хранейки се със този инсектицид  те умират и по този начин популацията се намалява.

Процедурата е скъпо струваща, но всичко необходимо е подготвено още от миналата година./тв Запад/

www.novamesta.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене