Без категория

Националния печат

 печат

В.“Сега“

Президентът постави три неизпълними задачи на НС

Президентът Росен Плевнелиев постави три неизпълними задачи на парламента преди неговото разпускане – актуализация на държавния бюджет и този на Националната здравноосигурителна каса, упълномощаване на служебния кабинет да сключва нови заеми, както и смяна на управителя на Българската народна банка. И по трите теми няма съгласие между политическите сили.

Омбудсманът критикува НОИ за пенсиите в КТБ

НОИ продължава да превежда пенсии в поставената под особен надзор КТБ и така парите на хората остават блокирани. За това алармира националният омбудсман Константин Пенчев, при когото са получени сигнали от граждани, че не могат да ползват парите си. От банката няма да може да се тегли поне до 21 септември. Според Пенчев единствената реакция на НОИ на проблема е била, че на сайта е качено съобщение за възможностите пенсиите да се получават и чрез пощенски клон или в друга банка.

В. „Стандарт“
В енергетиката: Бойко подозира злоупотреба за милиарди

Афера за милиарди в АЕЦ „Козлодуй“ заподозря Бойко Борисов вчера. Той има сериозни съмнения за тайни решения, взети на едно от последните заседания на кабинета „Орешарски“.

„Интересува ме какво взеха като решение на оперативното заседание на Министерски съвет“, попита Борисов в кулоарите на парламента.

В сряда стана ясно, че на заседание на кабинета е обсъждан доклад за бъдещето на проекта за VII блок в АЕЦ „Козлодуй“.

Шеф в Общинска банка поема столичното парно

Шефът на „Топлофикация София“ Стоян Цветанов ще бъде сменен с банкера Георги Беловски, който е изп. директор в Общинска банка. Това гласуваха столичните общински съветници вчера, след като над 80 млн. лв. на топлофикационното дружество останаха блокирани в КТБ и има опасност да бъдат загубени.
„Няма риск за отоплителния сезон, но инвестиционната програма на дружеството за тази година не може да бъде изпълнена“, обясни зам.-председателят на СОС Николай Стойнев.

В.“Монитор“
Минувачи спасиха от удавяне две 12-годишни момичета

Минувачи по чудо спасиха две дванадесетгодишни момичета от удавяне в р. Дунав. Те се разхождали край брега във Видин и видели давещите се деца, хвърлили се във водата и ги спасили. Драматичната случка станала малко след 17.30 ч.

Д-р Любомир Виденов, завеждащ Център за спешна медицинска помощ – филиал Видин, съобщи, че сигналът за двете давещи се деца е получен в 17.43 ч., няколко минути по-късно е излязла и линейка.

Спасиха жена с тумор, по-голям от черния дроб

Огромен тумор на черния дроб, който надвишава размера на засегнатия орган, отстраниха хирурзите от болница “Токуда”.
Образуванието, възникнало от сливането на метастази, е било напълно отстранено от екипа на Клиниката по чернодробна, жлъчно-панкреатична и обща хирургия след много сложна органосъхраняваща операция, която е продължила над 7 часа.

В. „Капитал Daily“

“Вместо облекчения – нови тежести по европроектите

„Ако искаме да купим дори и пет пакета тоалетна хартия, вече ще трябва да публикуваме официална покана към доставчиците на нашия сайт, както и на сайта на управляващия орган или оператора на съответната програма, която ни финансира. При това поканата трябва да съдържа технически спецификации и прогнозна цена.“ Това е образното обяснение на новите промени в Постановление №118 на Министерския съвет, което дава Ива Таралежкова, председател на форум „Гражданско участие“, в който членуват над 100 неправителствени организации.

Орешарски и Местан: Отговорно е да подкрепим Кристалина Георгиева

„Еврокомисар е политическа номинация. Нямаме постигнато политическо съгласие.“ Така лаконично Пламен Орешарски отговори на въпроса дали правителството ще излъчи кандидатура за комисар в дните, в които ще работи в оставка, и дали му е оказван натиск това да бъде външният министър в оставка  Кристиан Вигенин – кандидатура, около която се обедини левицата. Така решението за българския кандидат за еврокомисар ще бъде взето от служебното правителство, като това трябва да стане до края на август – датата, определена и от новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер за краен срок за държавните кандидатури.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене