Connect with us

Скандали

Странно поведение! Гоцеделчевско предприятие направи дарение за серия болници но не и в тази на Гоце Делчев!

Published

on

Българският производител „Пиринпласт“ АД, град Гоце Делчев, чрез Министерство на околната среда и водите дари 5000 контейнери за еднократна употреба за съхранение и извозване на опасни болнични отпадъци. Дарението ще бъде разпределено през Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) във връзка с мерките, които се предприемат от МОСВ в условията на извънредно положение между болнични заведения, в които се лекуват заразени с КОВИД-19 както следва:

  • 1000 броя на Военномедицинска академия
  • 500 броя за УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“
  • 500 броя за болница „Майчин дом“
  • 1000 броя за ПУДООС
  • 500 броя за Медицински институт на МВР
  • 500 броя за УМБАЛ „Пирогов“
  • 1000 броя на болници, базирани в Източна България

„Дарението, което получаваме, е важно за дейността ни, свързана със заразата COVID-19. Благодаря от името на всички колеги, които работят всеотдайно и самоотвержено в режим 24/7!“, каза изпълнителеният директор на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов при получването на дарението.

„Пиринпласт“ АД, което е базирано в град Гоце Делчев, изнася продуктите си в редица европейски страни, сред които Италия и Франция. Контейнерите за опасни болнични отпадъци са сертифицирани съгласно ADR – опасни вещества. Топ Преса обаче недоумява, как предприятие базирано в Гоце Делчев, чието ръководство и служители с години са се лекували в града, получавали са спешна медицинска помощ и качествено обслужване, игнорира лечебното заведение в своя град.

Вакареев показа колко милее за родния си град!

Вакареев показа колко милее за родния си град!

Странното поведение, може да се определи само по един начин – политика. Директорът на „Пиринпласт“ АД, Стоян Вакареев е общински съветник в местният парламент и е един от върлите опозиционери за премахването на управителя на болницата – доктор Владислав Улевинов. Същия е и роднина с журналистката Ваня Вакареева от ТВ Запад, която е лицето на кампанията за превахването на управителя. Същия сега е във временната кризистна комисия, за да се реши напрежението и кризата в болницата.

Едно е ясно обаче, колкото и черен и лош човек да е Улевинов, дори и да баха дарени подобни контейнери за еднократна употреба за съхранение и извозване на опасни болнични отпадъци, едва ли управителят ще си ги вземе у дома си или ще ги открадне. Те ще са в полза на пациентите и на жителите на град Гоце Делчев, от които Вакареев и компания утре пак ще поискат вот на доверие за влизане в местната политика.

Убедени сме също така, че болницата и без контейнерите ще се оправи и все пак благодарим на Вакареев, че е дарил и е допринесъл с нещо за борбата с коронавируса в национален план. Само за сведение представители на едрия бизнес в лицето на водещи компании от Гоце Делчев не спират да извършват дарения, без значение на политическата окраска и принадлежност. В борбата за здравето на хората от Гоце Делчев няма място за лични интереси и политика. Кризата трябва да ни обедини!

П.С. – Какво мисли по въпроса скрития собственик на предприятието Димитър Тадаръков? 

 

коментара

БСП

Корнелия Нинова: Новият дълг- всички плащаме, за да харчи Борисов еднолично и безотчетно нашите пари

Published

on

На 15 септември правителството на Борисов взе нов заем от международните пазари. 10 годишна емисия за 2.5млрд.лв и 2.5млрд.лв за 30 години. Общо 5 млрд.лв. За това действие на правителството има много въпроси, без отговори от страна на премиера.

Първо, защо се появи необходимост от нов дълг? Та нали само до преди няколко месеца министър-председателят твърдеше, че въпреки кризата не се налага да взимаме нов заем, защото в резерва на държавата има 9млрд. лв. Към края на 2019г. държавният дълг, отнесен към БВП на България е около  20%. Едно сравнение- при заклеймяваното от ГЕРБ лошо управление на социалистите, дългът в края на 2009г. беше 13%.

Втори въпрос- защо трябваше да се емитира дълг на международния пазар? Специалисти казват, че е много по-полезно за българската икономика и финансовите пазари такава сума да бъде пласирана на вътрешния пазар. При свитото търсене, при намаляващия износ и без особен интерес при кредитиране, при затруднение  по осигуряването на достатъчно големи пакети по нисколихвени държавни ценни книжа,  специалистите казват, че емитирането на вътрешен заем би решило наши, вътрешни, български икономически проблеми.

Трети въпрос – условията, при които е взет дългът. Определено неадекватни са твърденията на правителството, че е постигнало супер ниска цена на дълга, дължаща се според него на зашеметяващия кредитен рейтинг. Също, годишната лихва, цената на този дълг при десет годишните облигации е 0.4%, а на 3-годишните облигации  е 1.4%. За сравнение, последният заем в евро от Европейският съюз в размер на само 1млрд е в размер от 0.1%. От месеци Европейската централна банка и Централната банка на САЩ поддържат нулеви и дори отрицателни лихвени проценти, които поддържат цените на държавните облигации на развитите страни около нулеви и отрицателни такива.

И четвърто, разбира се, най-важното. Ще стимулира ли този заем икономиката и  ще подобри ли жизненото равнище на народа? Или както винаги ще бъде изхарчен предизборно, непрозрачно и не по правилата. Разбира се, има обяснение. Тези пари ще бъдат използвани за погасяване на  стари заеми на Борисов от 2016 г. за покриване на дефицит от близо 3.5 млрд. лв. Но по-важно е, че срещу тези пари няма никакъв план за икономически растеж, за реформа в здравната система, за инвестиции в ВИК сектора, за екологични политики, за увеличаване на доходите, за намаляване на неравенствата. Има развити държави, ще каже някой, с по-висок дълг спрямо БВП. Така е, но там се инвестират публични финанси в повишаване на стандарта на живот, а у нас се пилеят през прозореца на джипа. Ето тук е големият проблем и въпрос.

Уважаеми българи, за 10 годишното управление на Борисов той е взел общо 30 млрд. лв. заем. Срещу това какво имаме: пада качеството на здравеопазването, увеличава се функционалната неграмотност при  децата, неравенствата, все по-нездравословна е околната ни среда. Една трета от българското население е без достъп до питейна вода, няма електронно правителство, качеството на обществените и социалните услуги е на все по-ниско ниво. Цената на всичко това е заем срещу влошен стандарт на живот и се плаща от целия народ.

Премиерът на България ще бъде запомнен с честите смени на позицията си по един и същи въпрос според ситуацията на деня. По един той е абсолютно последователен: погазване на парламентарната република и разграждане на държавността. За Борисов понятието разделение на властите и взаимен контрол между тях е непознато.

За 10 години той не дойде  пред парламента да внесе един бюджет, да присъства на една   актуализация, да отчете поне веднъж изпълнението на бюджета на България. А това са нашите пари, на всички български граждани. Всички плащаме, за да може един човек да харчи еднолично, непрозрачно, безотчетно,  за своето политическо оцеляване. Въпреки протестите, въпреки новата политическа обстановка, въпреки отхвърлянето на този модел от все повече български граждани, той не си взе поука и продължава по същия начин и тази седмица. Ето още един аргумент: всеки ден оставане на това правителство доказва, че е вредно. Вече става все по-очевидно, че решението на много въпроси се корени в оставката му. Пропиляха 10 години на България в миналото, пропиляват настоящето ни. Скъпи българи, да не позволяваме да пропилеят и бъдещето ни.

коментара

Continue Reading

Новини

Интересен казус! Родители настояват за извънредна сесия на ОбС! Не искат детето им да ходи на училище с маска или шлем

Published

on

Да се свика извънредна сесия на Общинския съвет в Благоевград, която да вземе отношение по изискването децата да ходят с маски на училище, настояха вчера сем. Зорница и Росен Туповичарски, които имат третокласник в Трето основно училище „Димитър Талев“. Искането им е оформено като уведомление до председателя на ОбС Андон Тодоров, с копие до шефа на инспектората Ивайло Златанов и директора на училището Михаил Спасов.

„Не съм съгласен детето ми да посещава училище с маска или шлем, или каквото и да било средство, препятстващо свободното дишане. Не съм съгласен то да бъде дезинфекцирано с каквито и да било средства. Не съм съгласен то да бъде ваксинирано, имунизирано или подложено на каквато и да е медицинска интервенция на територията на учебнотот заведение без мое знание и изрично писмено съгласие“, пише в уведомлението благоевградското семейство.

Следват разсъждения на тема доколко полезни и вредни са маските.

„Моля да имате предвид, че и към настоящия момент липсват официални данни, както медицинско или клинично потвърждение на твърденията на държавния главен инспектор и на специалистите от НОЩ за безспорната необходимост от носенето на предпазни маски. Клиничните изследвания сочат, че е безпредметно  използването на маски от здрави хора, което води до развитие на бактериални инфекции, безплодие и дори рак. У нас в прогимназиалния курс на обучение се изучава, че при процеса на дишането, вдишваме кислород, а издишваме въглероден двуокис, който е вреден за клетките на организама. Поставянето на маска, покриваща носа и устата, възпрепятсва процеса на дишането, като насища организма с вредния въглероден двуокис, който сме издишали, което всъщност бавно ни самоубива, а съгласно чл. 121 ал. 1 от Наказателния кодекс подпомагането или склоняването към самоубийство е инкриминирано деяние.

Освен вредните процеси от издишания въглероден двуокис в маските се създават най- благоприятни условия- топла и влажна среда, способстваща бързото и безпрепятствено развитие на вирусите и бактериите, което е още едно доказателство, че те са по- скоро вредни, особенно за детските бели дробове, които са в процес на развитие“, разясняват Туповичарски.

Те дори предложили текста на решението, което трябва да приемат благоевградските общински съветници на извънредна сесия. Според него носенето на маски в благоевградските училища ще става единствено и само пожелание и преценка на родителя/ настойника. Туповичарски настояват още незабавно да бъдат премахнати т.нар. „изолационни кабини“, където са монтирани, защото те били в противоречие с чл. 29 от Конституцията на България /“Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно и унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация“/, както и с Конвенцията за правата на детето и Хартата за правата на човека.

Малко извън темата, вносителите на предложението за извънредна сесия са поискали ОбС да забрани в общинските учебни заведения да бъдат допускани всякакви неправителствени организации, защото съгласно чл. 2, ал.2 от Закона за училищното и предучилищното образование участници в образователния процес са децата, учениците, учителите, директорите, други педагогически специалисти и родители, но не и НПО-тата.

Вчера по телефона Зорница Туповичарска обясни, че нейна позната ѝ изпратила текста на уведомлението, но тя била съгласна с всяка дума в него. Майката призна, че не е мислила какво ще прави, когато утре прати детето си без маска на училище, но училищните власти го върнат заради приетите  със закон на МОН правила да се влиза в сградата само с предпазна маска или шлем.

„В училището има 600 деца, това, че родителите на едно от тях не желаят да ходи с маска, не означава, че трябва да жертваме здравето на останалите 559“, коментира Ивайло Златанов, който до снощи още не бе получил уведомлението на Туповичарски. Годината ще е особена,  трябва да се въоръжим с търпение и да помним, че идеята е не да се травмират ученици, а да опазим живота както на децата, така и на техните близки. Като дойдат такива писма на служебната ни поща, аз пращам експерта, отговарящ за района, да говори с хората. Има резултат. Вчера в Сандански имахме такъв случай – от 150 недоволни родители, накрая 148 се съгласиха  с доводите ни за необходимостта от маски“, каза шефът на инспектората.

ОбС председателят А.Тодоров пък препрати уведомлението на Туповичарски за сведение на кмета на Благоевград Румен Томов, който е председател на Общинския кризисен щаб, съставен главно от служители на общината, без нито един представител на Общинския съвет в него.

 

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ