ЕКСКЛУЗИВНО! Доц. Алексей Петров с най-оптимистичната прогноза: Ние изградихме „стадния имунитет“, за който мечтае Англия. Критерият „смъртност“ при нас клони към нула. България ще се размине с минимални щети

Адекватно ли е поведението на държавата насред пандемията? Взимат ли се достатъчно рестриктивни мерки, или обратното – режимът е твърде либерален и разхлабен? Добър съюзник ли е масовата паника? Ще се размине ли българинът с най-малко щети от цяла Европа?

С тези въпроси се обърнахме към доцент д-р Алексей Петров, преподавател по антитероризъм и киберсигурност, бивш ключов служител в ДАНС, единствения българин, залавял жив терорист.

„Най-точният критерий при овладяването на кризата би трябвало да бъде критерият „брой починали хора“. В това отношение, за щастие, засега имаме само два фатални случая. И то на хронично болни. Следователно смъртността при нас клони към нула. Това е много добра и окуражаваща статистика, която ни дава надежда, че ще се разминем с минимални последствия.

Според мен като цяло България ще е една от сравнително слабо засегнатите страни от епидемията, и то поради някои характерологични и социални особености на българина при общуването му със здравната система.

Всички знаем – в тази система се наливат безбожно много средства, а услугите, които тя предлага, са никакви. Или недостатъчни. Българинът отдавна е почувствал това и предпочита да се оправя сам. Разболееш се, кихаш, кашляш, вдигаш температура, вдигаш кръвно…и се лекуваш у дома. С народни рецепти, с билки, с гроздова и чесън, със съвети от разни лечители или врачки…

По тази причина сме изградили своеобразен „стаден имунитет“. Постигнали сме онова, към което в момента се стремят англичаните. Мутиралите вируси вече не ни морят така агресивно, както останалите нации. 

Заразените у нас вероятно са много, много повече от официално обявените, но това не е тревожно, а е радостно – именно заради показателя „смъртност“, при който клоним – пак повтарям, към нулата.

Така че, призовавам хората: по-спокойно, по-разумно, без никаква паника! Скоро ще гледаме на всичко това като на обикновена хрема.

Наред с всички напълно правилни мерки на държавата за ограничаване на социалните контакти, хората трябва да водя по-здравословен начин на живот.

Да не преяждат и да не прекаляват с алкохол. Това е особено важно. В този смисъл презапасяването е вредно, даже опасно. Какво се случва сега – стоиш вкъщи, скучаеш, няма какво да правиш и непрекъснато ядеш и пиеш. Няма как – хладилниците са препълнени, трябва да оползотвориш покупките.

Спрете яденето и ракията, отдайте се на активни физически упражнения при домашни условия. Не спирайте да бъдете активни и не се поддавайте на параноята.

Стресът влияе на организма ви повече от вируса. 

Преживявал съм всевъзможни, по-тежки кризи и знам, че това ще отмине. По възможно най-добрия начин за държавата ни. Властта се държи адекватно и държи нещата под контрол./pik.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене