Людмил Ангов: Генерал Кръстю Златарев е велик българин и изграждането на негова плоча е най-малкото, което може да се направи

Ген. Кръстю Златарев


Фокус: 
Г-н Ангов, разкажете кой е генерал-лейтенант Кръстю Златарев. В какво се е изразявало делото му?
Людмил Ангов: Генерал Златарев е велик българин от Охрид. Бил е командващ на 11-та пехотна Македонска дивизия, която е била съставена от българи, родени в Македония. Офицерският състав в голямата си част е бил от такива хора – от българи, родени в Македония и това са били изключително грамотни и родолюбиви хора. Освен това, той е бил и командир на 29-ти пехотен Ямболски полк в боевете на Чаталджа. Той е бил един от командващите. Раняван е на Чаталджа, на Криволак. Велик българин. Има една много интересна история за него в боевете при Криволак. Предстои важно сражение и издава нареждане войската да свири военната полкова музика. Оркестърът свири „Шуми Марица”, тръбачите свирят, атака, тръгват в бой с развети знамена. Това е повдигане на духа. Много може да се говори за генерал Златарев.
Фокус: Какво символизира паметната плоча в чест на генерал Златарев?
Людмил Ангов: Преди повече от 20 години съм работил на ГКПП „Златарево”. Един ден случайно минавах и видях бивши колеги, че се занимават с това нещо. В днешно време ни липсва самочувствие, липсва ни гордост, държавност. Мисля, че това е най-малкото, което може да се направи и се радвам, че тези хора са решили и ние с малка помощ дано сме им помогнали. Не толкова помощта е важна, колкото съдействието на много хора. Храм се прави от много хора. Това е най-малкото, което можем да направим за тези хора, борили се и загинали за свободата на България. През септември ходихме в Дойран, където са били най-големите боеве по време на Първата световна война – войските на ген. Вазов, Троянският полк и горе под Кала тепе търсехме едно военно българско гробище – страшно, буреняк. Няма никакъв спомен за тези хора.
Фокус: Тъй като е традиция в Петричкия район да се изграждат чешми и паметници на велики българи, защо досега не е имало изграден паметник на генерал Златарев?
Людмил Ангов: Нямам идея. Това е голям пропуск.
Фокус: Ще разкажете ли за атентата в църквата „Св. Неделя”, при който генерал Златарев загива?
Людмил Ангов: При този атентат загива голяма част от елита на българската армия. Това е атентат, който до ден-днешен не е сравним с нищо. 
Димка АТАНАСОВА/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене