Свържете се с нас

Таблоид

Благоевград е на второ място в страната по брой на детските ясли

Публикувано

на

детска градина

Благоевград е на второ място в страната по брой на детските ясли, като с по-висока осигуреност е само област Габрово. Най-ниска е осигуреността в областите Сливен (8.3 на 100 деца), Перник (9.0 на 100 деца) и Пазарджик (9.4 на 100 деца). 57 самостоятелни детски ясли функционират в Благоевград. Това съобщиха от Регионално статистическо бюро- Благоевград. 2 082 са местата в тях. В градовете детските ясли са 32 с 1 571 места, а в селата – 25 с 511 места. През 2009 година броят на детските заявление е бил най- голям- 60, както местата в тях са били 2 112. През 2013 г. в самостоятелни детски ясли и яслени групи в състава на ОДЗ в област Благоевград са постъпили 1 647 деца, или с 24 деца повече в сравнение с 2012 година. В края на годината за отглеждане и възпитаване в детски ясли остават 1 788 деца. От тях момчета са 927, а момичета – 861. В сравнение с 2012 г. броят на децата в детските ясли към 31.12.2013 г. намалява с 2.3%. Разпределението на децата, отглеждани в детски ясли в област Благоевград, по възраст през 2013 г. се запазва без изменения. Най-голям е относителният дял на децата на 2-годишна възраст – 85.4%, следван от дела на децата на 1 година – 9.0%. Няма деца на възраст до 1 година, а на 3 и повече години са 101 деца, или 5.6%. В края на 2013 г. обхватът на децата, отглеждани в детски ясли в област Благоевград е 20.3%. За да осигурят условия за нормално физическо и психично развитие и възпитание на децата, към края на 2013 г. в област Благоевград в детските ясли работят 438 души персонал по основно трудово правоотношение. Медицинските специалисти по здравни грижи са 226, в това число 223 медицински сестри. Немедицинският персонал, който се грижи за обслужването на децата в детските ясли, е 211 души .

focus-radio

коментара

Таблоид

Аптеките в Гоце Делчев и региона утре пускат кепенците за час в подкрепа на националния протест на аптекарите

Публикувано

на

Утре 20 .02. 2019 година  аптеките в Гоце Делчев и региона ще бъдат затворени за един час а именно от 15 до 16 часа .

С това си действие , аптекарите от гоцеделчевско ще подкрепят колегите си от цялата страна които ще стачкуват обявявайки се  всички заедно  против настоящата лекарствена политика на:

1/лишаване на пациентите от животоспасяващи лекарства – те липсват

2/ограничаването на достъпа на пациента до лекарства чрез ликвидирането на аптеките в повсеместно

3/монополизиране на аптечната дейност и даването й в ръцете на корпоративни структури нарушаващи закона

4/ обезценяване на фармацевтичния труд и невъзможност да окажем здравна грижа на пациента

Искаме промяна в политиката на лекарствоснабдяването незабавно!

Ние подкрепяме нашите пациенти в справедливите им искания за навременна доставка на лекарства и в правото им на живот!

Настояваме за:

1/  Отлагането действието на Наредба Н-18 на НАП до съгласуването й със спецификите в аптеките

2/ Въвеждане на електронно здравеопазване и електронна рецепта през 2020 г.

3/ Въвеждане на единни държавни цени на лекарствените продукти на територията на цялата страна

4/До задействане на електронното здравеопазване да се отложи въвеждането на  специализираната системата към ИАЛ и системата по верификация

5/ Справедливо заплащане на фармацевтичния труд

 

От Асоциацията та  фармацефтите

коментара

Продължете с четенето

Новини

ВИДЕО: Млада жена се заби в крайпътно дърво на пътя Гоце Делчев –Дъбница и едва не уби себе си и бебето си

Публикувано

на

Заради  разговор по –телефона или друго разсейване млада жена се заби в крайпътно дърво на пътя  Гоце Делчев –Дъбница и едва не уби себе си и  бебето си  

Лек автомобил Опел –Астра управляван от млада жена и с малко дете вътре в него  се заби в крайпътно дърво по пътя за  село Дъбница. Инцидента стана  днес около 10:30 часа сутринта и за щастие  и късмет и детето и жената са невредими въпреки ужасяващата  гледна на катастрофиралият автомобил.

Определено причината не е висока скорост защото  ако  скоростта беше висока катастрофата щеше да е с фатален край. Благодарение, че детето е било в детска седалка за автомобили е спасило живота му, коментират  полицейски служители.

Водачката също е невредима, тя е само с  охлузни рани на  едната ръка. И детето и жената са прегледани  в Спешен център Гоце Делчев  и са освободени .

Каква е причината  водачката с автомобила да  изскочи от пътя, да се завърти и да се  забие в крайпътното дърво, тепърва ще уточняват  полицейските служители и следователите които са поели случая .

Предположенията  са  разсейване на водачката по време на шофиране която е възможно  да е говорела по телефон или да е гледала към бебето  но със сигурност причината за нелепият инцидент не  е  превишена скорост, са първоначалните разсъждения на разследващите.   Все още не се знае от къде е водачката  на  лекият автомобил който е с кюстендилска регистрация. Със сигурност обаче жената от  региона и вероятно   не е сменила  още регистрацията на автомобилът  си който е закупила от кюстендилско. Говори се че жената зад волана е или от Гоце Делчев или от Мосомище, подробнисти които  също тепърва ще бъдат уточнявани от органите . Важното е че   и тя и детето са живи и здрави.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ПОПУЛЯРНИ