Най-вредно е пушенето сутрин

пушене

Макар пушенето да е вредно по всяко едно време на денонощието, сутрешната доза тютюн е най-опасна за организма, твърдят учени от Пенсилванския държавен университет в САЩ.

Хората, които палят цигара веднага след събуждане, са много по-предразположени към развитие на рак, отколкото тези, които започват да пушат към обедните часове. Изследване сред 7610 пушачи показва, че пушенето в първите 30 минути след събуждане почти удвоява риска от рак на белия дроб.

За да стигнат до тези изводи, експертите изучили данните на участници в мащабно допитване, проведено в рамките на общонационален американски изследователски проект. Доброволците попълвали огромен брой анкети, в които разказвали за това как се чувстват, колко пушат, при какви обстоятелства им се иска най-силно да запалят цигара и т.н.

След това те давали урина за изследване, при което се откривала концентрация в техния организъм на сложно съединение, скрито зад абревиатурата NNAL. Това вещество е един от най-вредните компоненти в тютюневия дим и води до развитието на онкологични заболявания.

Предишни изследвания показвали, че именно нивото на NNAL и скоростта, с която то се извежда от организма, влияе най-много на възникването на рак на белите дробове.

А учените от Пенсилвания този път установили, че най-висока е неговата концентрация именно при хорта, които обичат да пушат сутрин, веднага след събуждане.

Сред участниците в изследването такива пушачи били 32%. Тези хора пушат своята първа цигара в първите пет минути, след като станат от леглото. И в тяхната кръв се наблюдава най-високо ниво на опасния канцероген.

Учените обърнали внимание на определени физиологични ефекти, които сутрин правят организма най-уязвим. Тогава хората вдишват по-дълбоко дима и, следователно, получават най-голяма доза канцерогени.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене