Фалшив подпис оправя милионите на КТБ

ктб

Документът, с който е трябвало да се прикрие липсата на 206 млн. лв. от КТБ, като се оформят като дълг на фирмата на Цветан Василев „Бромак“, е с фалшив подпис, пише вестник „Труд“ в днешния си брой.

Става дума за протокол-разписка, с който управителят на „Бромак“ Иван Стойков заявява, че парите се дължат от дружеството и ще бъдат върнати на банката до 30 юни. На него има резолюция „да“ на изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев.

Графологична експертиза обаче е доказала, че подписът под документа за дълга не е на шефа на „Бромак“ Стойков.

Преди седмица на делото за ареста на четиримата задържани за присвояване от КТБ в Софийския градски съд прокурорите за първи път съобщиха, че има протокол-разписка, с който е направен опит да се прикрие липсата на милионите от главната каса. Документът е с дата 19 юни 2014 г., т.е. ден преди банката да затвори поради липса на ликвидност и да поиска специален надзор от БНБ.

Разследващите още не са установили кой е фалшифицирал подписа на управителя на „Бромак“.

Експертиза на обвинението обаче е доказала дупката от близо 206 млн. лв. в главната каса на КТБ, съобщиха за „Труд“ източници от прокуратурата. Две вещи лица, назначени от разследващите, са излезли със заключението, че парите ги няма. Те са потвърдили и тезата на прокуратурата, че парите не са изчезнали за един ден, както твърдеше БНБ, а липсата е натрупана от края на 2011 г. до затварянето на КТБ на 20 юни 2014 г.

Преди два дни пред „24 часа“ един от наблюдаващите прокурори по делото Иван Гешев заяви, че по чуждо нареждане главната касиерка Маргарита Петрова е вадела пари в брой като „джобни“ от касата на банката. Адвокатката на Петрова Татяна Дончева обаче заяви пред „Труд“, че от постановлението за обвинението на клиентката въобще не става ясно как е извършено присвояването. Няма яснота дали това е ставало с фактически или с юридически действия, каза Дончева.

Очаква се обвинението да представи заключението на счетоводната експертиза утре пред Софийския апелативен съд. Той трябва да се произнесе по жалбите на Петрова, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката Борислава Тренева.

Трите обжалват отказа на Софийския градски съд да излязат на свобода. Петрова и Тренева са зад решетките, а онкоболната Димова – под домашен арест.

Първоначално с тях бе задържан изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев, но градският съд го освободи срещу гаранция от 10 000 лв. Нито прокуратурата, нито Русев са оспорили гаранцията и така той няма да застане утре пред апелативния съд.

Отказът на обвинението да изправи Петрова пред съда, преди да е изтекло 72-часовото задържане, разпоредено от прокурор, предизвика спор между Дончева и Гешев.

Адвокатката се позова на Европейската конвенция за правата на човека и заяви, че арестуваният има право незабавно да бъде изслушан от съд. Обвинителят Гешев пък посочи, че няма процедура, по която да бъде обжалвано 72-часовото задържане. Той заяви, че ако заради отказа му да изпълни искането на Дончева България бъде осъдена в Страсбург, лично ще плати парите.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене