Без категория

На днешната дата, 21 януари. Бабинден, имен ден празнуват Агнеса, Валерия, Максим, Максимилиан

дата

На днешната дата:

  • През 1506 г. по нареждане на папа Юлий II е образувана армията на Ватикана — Швейцарската гвардия.
  • През 1542 г. английският парламент осъжда на смърт за държавна измяна съпругата на крал Хенри VIII Катрин Хауърд, която по-късно е екзекутирана.
  • През 1763 г. императрица Екатерина II одобрява план за създаване на Дом за сираци и подхвърлени деца.
  • През 1793 г. по време на Френската революция, след като е намерен за виновен в държавна измяна от Конвента, френският крал Луи XVI е гилотиниран пред възторжена тълпа в Париж.
  • През 1890 г. е разкрит заговор на майор Коста Паница за убийство на княз Фердинанд и премиера Стефан Стамболов, за което Паница е осъден на смърт и разстрелян.
  • През 1911 г. американският лекар Франсис Раус изолира първия онкогенен вирус, който причинява саркома по кокошките.
  • През 1926 г. в Ленинград са отворени гробовете на руските царе, скъпоценностите им са взети и предадени на държавата.
  • През 1945 г. Стефан I е избран за екзарх на Българската православна църква, след като Българската екзархия е без екзарх от 1915 г.
  • През 1954 г. в САЩ е пусната на вода първата атомна подводница Наутилус.
  • През 1966 г. Джордж Харисън от групата „Бийтълс“ сключва брак с фотомодела Пати Бойд.
  • През 1976 г. е осъществен първият редовен полет на свръхзвуковия пътнически самолет „Конкорд“.
  • През 1977 г. в Италия официално са разрешени абортите.
  • През 2001 г. Пол Маккартни става първият музикант, чието състояние минава един милиард долара.

Празници и събития:

св.Максим

Православната църква чества Св. преподобни Максим Изповедник, Св. мъченик Неофит от Витиния, Св. мъченици Евгений, Канидий, Валериан и Акила – името Максим има латински корени и идва от думата “maximilianus”, която в превод означава “най-великият”.

Имен ден празнуват: Агнеса, Валерия, Максим, Максимилиан

Бабинден (стар стил) е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. Празникът се свързва с три основни елемента: 1. Къпане на малките деца от бабата (народна акушерка) – съпровожда се с благословии, намазване на децата с мед и масло, даряване на бабата с вълна и обредни кравайчета. Обичаите имат магикопродуциращ смисъл за здраве. 2. Угощение на младите булки в дома на бабата. Участват всички млади булки, на които бабата е бабувала (чиито деца е израждала) през годината. Носят хляб, баница, печена кокошка и вино. Поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи. 3. Влечугане (къпане) на бабата (обичаят е разпространен само в отделни селища в България). Извършва се след угощението. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви, с червени чушки и къдели вълна. Пеят обредни песни с еротични мотиви. На празника не се допускат мъже. На случайно срещнат мъж се подхвърлят закачки. Празнува се също и за омилостивяване на болестта бабици, която напада главно децата.

деца

Международен ден на прегръдката – възниква през 70-те години сред студенти, а в САЩ е обявен за празник през 86-та. Датата 21 януари не е случайна, а е избрана от пастор Заборни, защото се пада между коледните и новогодишните празници и Свети Валентин, отбелязван на 14 февруари. Смята се, че около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените. Според пастор Заборни на днешния ден хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек. На този ден хората се прегръщат, без да влагат интимност. Откакто свят светува прегръдката е символ на топлота и приятелство. Когато гушнеш някого, го даряваш с чувство за сигурност, комфорт и доверие.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене