Забравена памет: На 17 юли 1960 г. в София умира генерал-майор Владимир Андонов Кецкаров

Владимир Андонов Кецкаров

На снимката: Антон Кецкаров (1865-1945)

На 17 юли 1960 г. в София умира генерал-майор Владимир Андонов Кецкаров, син на охридския войвода Андон Кецкаров. 

Роден на 10 октомври 1893 в Битоля. Генерал-майор Владимир Андонов Кецкаров участва в Балканските и Първата световна война. През Втората световна война е командир на Пета армия (1944/45), от 1948г. е началник на катедрата по “История на военното изкуство и войните” във Военната академия в София. Един от лидерите на военния политически кръг “Звено”. Генерал-майор Владимир Кецкаров е един от най-добре подготвените и образовани генералщабни офицери на командването на Българската армия след възстановяването й през 1937 г. Офицер е от Генералния щаб, генерал, командир на дивизия, началник на оперативно управление в генералния щаб, началник на Военното училище.

Родът Кецкарови е един от най-старите в Охрид, а първите официални данни за него са от XVII век. Свидетелството за ръкополагането на отец Йоан за епископ на Охридската архиепископия от 1695 г. е първият документ, запазен от неговите наследници. Антон Кецкаров е учител в Солунската девическа гимназия, в девическото училище в Одрин. Член на ВМОРО, делегат на Смилевския конгрес, взел решение за избухването на Илинденско-Преображенското въстание, както и охридски районен началник.
Учителят Антон Кецкаров е един от войводите на охридските чети по време на Преображенското въстание. Съпругата му Екатерина Кецкарова е сред учителките, везали знамето на четата. Емигрира през Албания и Черна гора в София след въстанието. Работи като учител в Сливен, Добрич и Каварна. Завръща се в Охрид след младотурската революция през 1908 г.

След април 1941 г. Антон Кецкаров се завръща в освободения Охрид, където създава фондацията „Свети Климент”. Умира на 30 януари 1945 г. Последният охридски войвода от Илинденската епопея е погребан в двора на църквата „Св. Константин и Елена”. Заличен е и надписа на гроба му, защото синът му е станал български генерал.
Радина МИЛЕВА/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене