ВИДЕО: По божия промисъл, строят храм в хаджидимовското село Ново Ляски, посветен на Света Марина

_MG_5491

Да се построи храм на местността „Св, Марина“ е инициатива бившия кмет на село Ново Ляски, Богдан Шербетов, подкрепен от семейството му. Всичко започнало с едни сън

Собствениците на терена, сем. Горозданови от Ново  Ляски с радост приели идеята да се построи черква на техния имот и дарили теренът на Светата Неврокопска митрополия. Същинската работа по полагане основите на бъдещия храм започва през 2010-та година. Днес при напълно готова основа и издигнати външни страни на храма на около два метра височина, в денят на патронния празник на строящият се храм, тук бе отслужен първият водосвет и раздаден курбан за успех на христолюбивото начинание. Така, обектът от днес вече се счита за свято място и поклонниците могат да палят свещи и да отправят молитви чрез патрона на храма, Света Марина.


Според местните предания, на това място е имало много старо християнско светилище посветено на Св. Марина, което е дало името на местността.

Да бъде завършен покривът на храма до края на годината е амбицията на инициаторите на строежа. Най-впечатляваща ще бъде камбанарията на бъдещия храм. Тя ще е с височина 24 ме., ще бъде ефектно осветена и нощно време ще се вижда от почти всички села в Неврокопската долина, обясни още ктиторът Богдан Шербетов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене