България е лидер по производство на лавандулово масло в света

лавандула

България произвежда най-много на лавандулово масло в света, съобщава Associated Press.

От три години насам страната изпреварва дългогодишния лидер в производството на лавандулово масло – Франция.

Производството у нас се е увеличило двойно от 2011 г. насам. Тогава са били извличани 60 тона, а тази година се очаква да са 120. В същото време другите балкански страни намаляват своето производство.

„България се възползва от тази ниша“, коментира Филип Лисичаров, собственик компания за производство на лавандулово масло.

Николай Нинов, който е експерт в държавната лаборатория за етерични масла, пък коментира, че лавандуловата индустрия може да бъде от голяма полза за България, тъй като страната се бори за преодоляване на бедността.

„България е най-бедната страна на ЕС с високото си ниво на безработица, десетки квалифицирани фермери, благоприятен климат и девствени полета. Всичко това осигурява обещаваща комбинация за производство на етерично масло“, каза Нинов.

У нас, лавандуловите цветове се берат при 38-градусови температури, защото тогава те дават най-високата концентрация на масло – течност, която се цени от производителите на парфюми по света. След това те се откарват в близката дестилерия, където работниците ги натискате с крака, преди скъпоценното масло да бъде извлечено.

offnews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене