Пореден провал! Отрязаха проекта на Благоевград за младежки център

Финансовият механизъм на европейското икономическо пространство и Норвежкият финансов механизъм не одобриха проектното предложение „Изграждане и функциониране на съвременен младежки център” на Община Благоевград. Проектът го няма в допуснатите до етап „Техническа и финансова оценка”. Предложението е спряно още на етап „Административно съответствие и допустимост” по процедура  за подбор на проектни предложения BGLD-2.001 „Изграждане на младежки центрове”.  Причината за отказа е липса на необходимата документация за планираните строително-ремонтни дейности. Липсва и декларацията относно статута по Закона за данъка върху добавената стойност на партньора (в случай, че разходва средства). Само още Община Шумен не е допусната до етап „Техническа и финансова оценка”. Причината е същата – липса на необходимата документация за планираните строително-ремонтни дейности. Всички останали 12 подадени проекта са одобрени – те са на Общините Перник, Бургас, Пазарджик, Велико Търново, Кюстендил, Русе, Габрово, Смолян, Кърджали, Видин, Монтана и Столична.

Община Благоевград предвиждаше в рамките на проекта изграждането на съвременен младежки център в града, който ще представлява нова сграда, в която ще има функционални зали за различни дейности и интереси, оборудвани кухня, столова и спални помещения за 40 души. Центърът ще покриваше високи стандарти за младежка работа и ще предоставяше комплексни услуги чрез разнообразни дейности за младите хора, вкл. тези от уязвими групи. Целта бе младежкият център да отговаря на изискванията за получаване на Знак за качество – съвременен стандарт на Съвета на Европа.

Основната целева група, към която бяха насочени дейностите на центъра, са всички младежи на възраст между 15 и 29 години, ученици, застрашени от отпадане или отпаднали от образователната система, младежи в риск от етнически малцинства, младежи, живеещи в малки и отдалечени населени места, млади хора, които са извън заетост, образование или обучение и др. С изграждането и функционирането на центъра се целеше повишаването на социалното и икономическо развитие в района.

Предложението бе Центърът да организира междукултурни обмени, обучения за деца и родители, младежки работилници, съвместни събития с други младежки центрове и НПО-та от България, чужбина и страните донори, а там да работят пет младежки работници, двама образователни медиатори, един психолог и един ръководител. Срокът за изпълнение на проекта бе 42 месеца, а стойността му – до 2 000 000 евро.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене