Депозитите над 100 000 евро могат да бъдат обезпечени с активите на КТБ

ктб

Негарантираните от закона влогове над 100 000 евро да бъдат обезпечени с активите на КТБ. За такава схема са се договорили експерти от парламентарните групи след консултация с банкери. Предстои обаче предложението да бъде подкрепено с гласуване.

„Този вариант в много голяма степен, на 90%, е намерил предварително съгласие в работните групи на политическите сили в парламента”, коментира депутатът от Коалиция за България Румен Гечев, цитиран отbTV.

Гечев посочи, че активите и пасивите на КТБ са 5,7 млрд. лева. „Гарантираните влогове по закон са за 3,7 млрд. лева и те не подлежат на обсъждане. Около 2 млрд. лева за обезпечаване на тези депозити ще дойдат от гаранционния фонд и 1,6 – 1,7 млрд. лева – от Министерството на финансите чрез емитиране на държавен дълг”, обясни депутатът.

Той отбеляза, че основният проблем са депозитите на български фирми, в които работят около 80 000 души и внасят в бюджета 1,5 млрд. лева данъци годишно.

„Затова се предлага доказаните от одиторите 2 млрд. активи на КТБ да отидат в „Креди Агрикол България“, която да бъде одържавена на 100%, и средствата да бъдат използвани за разплащане на негарантираните депозити на фирми и граждани. По този начин данъкоплатците няма да бъдат ангажирани с нито лев, решението на проблема „КТБ“ е в продажбата на активите на банката”, обясни Гечев.

По думите му, така няколкостотин фирми се спасяват от евентуален фалит, безработица и допълнителни тежести върху бюджета.

От левицата ще настояват редукцията на плащането да бъде до размера на главницата на депозитите, т.е. да не се начислява никаква лихва. По думите на Гечев, вложителите, които са поели своя пазарен риск, трябва да платят и пазарната цена. Парите щели да се връщат на вложителите след доказване на произхода на средствата.

Обсъжда се също изборът на управление на новата държавна банка да става по предложение на Министерския съвет, евентуално одобрено и от Народното събрание.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене