Не намериха виновни за загиналите български войници в Кербала

Ангел Найденов

Комисията за разсекретяване на доклада за трагичния инцидент в българската база в Кербала през 2003 г. приключи работата си.

Това заяви на пресконференция министърът на отбраната Ангел Найденов. Припомняме, че на 27 декември 2003 г. след самоубийствената атака с камион-бомба там загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души бяха тежко ранени. В компетенциите на други ведомства е да оценяват инцидента, но близките на загиналите войници имат право на истината по случая, добави той, като уточни, че копия от доклада са изпратени на МВР, на Министерството на външните работи и на Софийската градска прокуратура още през 2004 г. Военният министър оповести и заключението по доклада:

„Съветът по отбрана не намира за виновно никое длъжностно лице, на което да бъде вменена дисциплинарна отговорност по случая“. В доклада за атентата се констатират слабости в комуникацията между България и Полша. Правят се изводи за недостатъчния брой ограждения около базата, за недостатъчно използване на налична техника.

Не са отчетени огневите възможности на оръжията. Командирът на българския пехотен батальон е организирал изграждането на фортификационния батальон, в съответствие със заповедите и по изискванията на пехотния батальон за операции в чужбина. Поради ограничени възможности за доставка, са били поставени само телени заграждения, не е имало пълна оценка на обстановката около базата, бил е устроен ров.

Смущаващ е фактът, че състоянието на фортификационното оборудване и загражданията е било инспектирано през ноември, месец преди инцидента, от комисия, ръководена от зам.-командир. Сигурността е била оценен на 85%. Въпреки тази сравнително висока оценка, са констатирани недостатъци, част от които са съществена предпоставка за печалните събития. Не са изпълнени в пълен обем всички указания по защита и охрана на базата. Недостатъчно са използвани предписанията за ограда на всички подстъпи.

Може да се направи констатация, че голяма част от тези пропуски, са били отговорност на българския командир. Не са били изпълнени всички указания за защита на базата, се казва още в доклада. Впоследствие поуките са в центъра на вниманието при следващите ротации на мисиите. Охраната и сигурността непрекъснато се усъвършенстват, стана ясно от думите на Ангел Найденов.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене