Шокиращо! Легенда на древен народ за „сътворението на света“ се оказа истина

В преданието се разказва, как преди 36 000 години божество с името Будж Бим, сътворява света с помощта на своята кръв и зъби, изтръгнати от устата му 

Геолози изясниха, че древна австралийска легенда, в която става дума за „сътворението на света“, се базира на реални факти. 

Резултатите от последните изследвания говорят в полза на дадената версия.

В легендата на народа гундитмара се разказва, как преди 36 000 години божество с името Будж Бим, сътворява света с помощта на своята кръв и зъби, изтръгнати от устата му.

Когато групата учени по-детайлно изучили дадената легенда, то те намерили в нея определено сходство със станало в миналото древно мощно изригване на вулкан.

Геолозите до тогава знаели, че в югоизточната част на Австралия се намират над 400 кратера, на мястото на които може да е имало вулканични изригвания през последните 100 000 години, но само няколко кратера са на възраст, близка до времето, за което разказва легендата.

Изследователите изследвали един от кратерите Будж Бим, който по-рано се е наричал Акклса. Геолозите изучили базалтовите слоеве с помощта на най-новите технологии, базирани на анализа на процеса на разпада на изотопа на калия, съдържащ се в рудите.

Последните изследвания показали, че вулканът Будж Бим е изригвал преди около 36 900 години.

При този метод на оценка възможността за грешка в измерването може да бъде между плюс/минус 3 000 години. Това говори като цяло, че древната австралийска легенда е базирана на реални събития.

Като потвърждение на своята хипотеза археолози са разказали за древен артефакт, намерен от тях в подножието на кратера на Будж Бим.

Става дума за каменна брадва, заседнала във втвърдилата се вулканична пепел.

Превод и редакция: БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене