Ангел Джамбазки: Ще продължим да се защитаваме българския интерес и да се противопоставяме на антидемократичните бюрократи в Брюксел

Британците напускат ЕС и за жалост с тях си отива един много силен глас на разума. Обединеното кралство действаше като изключително важен антипод на оста Париж-Берлин и успяваше да озапти усилията за федерализацията на Съюза. Няма съмнение, че след напускането на британците тези опити за заличаване на националния суверенитет ще получат нов тласък. Брекзит обаче трябва да послужи за урок. Обеца на ухото, както казваме ние, българите. Защото ако опитите да се заличи националното достойнство на гражданите в страните членки на ЕС не спре, то Великобритания няма да е последната напускаща Съюза.

Това каза в пленарната зала на Европейския парламент евродепутатът и заместник-председател на ВМРО относно гласуването за излизането на Великобритания от Европейския съюз. И допълни:

Заедно с колегата Андрей Слабаков от Българската делегация на ВМРО в ЕП ще продължим да защитаваме българския национален интерес и достойнство и да се противопоставяме на антидемократичните бюрократи в Брюксел. Защото сме избрани от българските граждани и водещ е интересът на нашето отечество.

Ето и цялото изказване в пленарна зала на Джамбазки:

Уважаема г-жо председател, уважаеми колеги,

Гласувах в подкрепа на това предложение, защото това беше суверенната воля на британския народ. Така решиха британските граждани. А те решиха така не защото някой друг им внуши неправилно решение, а защото бяха принудени от дългогодишната фалшива кампания на брюкселките бюрократи, които се опитваха да изземват все повече и повече национален суверенитет. Които се опитваха да подменят националното самосъзнание, националната принадлежност, националните знамена.

Този дебат е много показателен – забраната на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли да се слагат националните знамена. Тази недомислица е една от причините хората в Обединеното кралство да гласуват, за да напуснат ЕС, защото не можеш да забраняваш на някого да се чувства британец, поляк или чех, или българин. Когато го правиш – притискаш хората, когато ги притиснеш – те искат да напуснат мястото, на което не са добре дошли. Защото можеш да им забраниш да си слагат знаменцата по трибуните, но не може да ги извадиш от сърцата им. Всеки носи знамето си, самосъзнанието си, името си вътре в сърцето си. И това не научиха брюкселските бюрократи, това трябва да научат, ако искат да има такъв съюз.

Благодаря Ви за вниманието!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене