/ВИДЕО/ Кмета Москов и вицепрезидента Йотова, зарязаха в неделя лозята край с. Делчево

Кмета на Гоце Делчев, Владимир Москов и вице-президента Илияна Йотова, ритуално зарязаха днес лозята край гоцеделчевското село Делчево, посветен на предстоящият ден на св. Трифон Зарезан. Това бе част от петнадесетото издание на традиционният за селото Зимен фестивал на виното и ракията. Празникът започна още вчера с изключително интересната  лекция която произнесе председателят на Асоциацията на сомелиерите в България, Михаил Марковски пред журито на конкурса, за най-добър производител на домашно вино и ракия. В станалият вече много популярен конкурс, тази година бяха представени мостри и Гърция, Северна Македония и Холандия. Професионалното и много строго жури, отсъди първо място в категория „вино реколта 2018 г.“, на кметския наместник на селото-домакин, Иван Панайотов. За най-добър производител на бяло домашно вино, Венци Шарков, а на розе, Никос Халвантис от Гърция, а сънародникът му Анастасиос Киртсис, бе обявен за победител в категория „отлежало вино“. В категория „оцветени ракии“, журито обяви за победител Никола Думбанов, а в категория „оцветени стари ракии“, победител е Тодор Таушанов. В категория „Ароматизирани ракии“ на първо място бе класиран Сократис Тсиклидис, от Гърция.

Преди да зареже лозите в землището на Делчево, отец Методий от светата Неврокопска митрополия благослови ритуалът и пръв извърши зарязването на лоза и ги поля според обичая с вино и светена вода. Заедно с кмета Москов и вицепрезидента Йотова, ножиците грабнаха и председателят на общинския съвет, Ангел Гераксиев и председателят на сдружението на производителите на домашни вина и ракии в гоцеделчевския регион, Георги Шапков.

С много Шум и пукотевици, бабугерите (както местните хора тук наричат кукерите) от с. Мосомище прогониха злите духове. Смелите и бдителни бабугери откриха и прогониха от бърлогата й, „мечката“ от лозята в неврокопско за да не прави пакости през лятото по лозовите насаждения в Неврокопско.

За поддържане на веселото настроение на празника, бяха ангажирани фолклорни групи от селата Мосомище, Абланица, Корница и популярните в Югозападна България, „Голешевски фантове“ от село Голешево.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене