Римската стена в Хисарлъка и спортната зала на Дупница в списъка от проекти, които правителството ще финансира

Мая манолова

Проекти за над 40 млн. лв. на всички 9 общини от областта ще представи пред премиера Пламен Орешарски и междуведомствена комисия към МС, областният управител Иван Каракашки.
Община Кюстендил кандидатства за 6 млн. лв. за крепостната стена в Хисарлъка и за около 3 млн. лв. за довършване на медико- балнеологичния комплекс. Проектът на община Дупница е за Спортна зала на стойност 4, 5 млн. лв.
За община Бобов дол се планира ремонт на пътя за Жедна, 6, 5 км. на стойност 2, 5 млн. лв. В списъка е още пътя от Кюстендил за София през Конявската планина, като цената на ремонта е между 4, 9 и 7, 3 млн. лв., в зависимост от това дали ще се строи трета лента или не, обясни областният управител. 16 млн. лв. са заложени за пътя от Рила до Рилския манастир, плюс 900 000 лв. за отсечката до Кирилова поляна и около 400 000 лв. за довършване на пощата, кметството и полицията в комплекса на манастира.
Община Бобошево кандидатства за 1 млн. лв. за подобряване на уличната мрежа, а община Кочериново за 700 000 лв., също за асфалтиране на улици. Проектът на община Невестино е за допълнително водоподаване за село Невестино от село Мърводол, на стойност 1 119 000 лв. Община Трекляно иска 350 000 лв. за ремонт на водопроводната врежа до някои от селата и 300 000 лв. за ремонт на пътя от Долно Кобиле до Киселица.
500 000 лв. може да получи община Сапарева баня за асфалтиране на две улици в града и село Сапарево.
„Надявам се да спечелим финансиране по всички проекти и загубите да са минимални“, заключи Иван Каракашки.
Подкрепата си за всички проекти, независимо от това дали кмета е от БСП или не категорично декларира зам.- председателят на НС Мая Манолова.
„Хората заслужават грижа и подкрепа. Аз, колегата Иван Ибришимов и областния управител ще настояваме за финансиране на всички проекти. Имаме уверението от премиера и ресорните министри, че проектите от областта ще спечелят, защото отговарят на всички критерии. При това става дума за пари, които ще се отпуснат тази година и проекти, които могат да се реализират до края на годината, като този за римската стена в Кюстендил, който е почти на 100% готов и дори вече тече процедура по избор на изпълнител“, коментира Мая Манолова и допълни, че спортната зала в Дупница заслужава също 100%- ва подкрепа.
Всички предложения от цялата страна, по програмата за растеж на регионите за 500 млн. лв., ще се предадат на премиера на национална среща в Стара Загора, на 24 януари, след което ще бъдат оценявани по много критерии от междуведомствена комисия.

dariknews/Кюстендил

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене