Сляп мъж и момиче със синдрома на Даун сервират в заведение в Драма

В близост до сградата на областната управа в Драма се намира едно по-различно заведение. “С … ум”, пише на входа му. Това е нещо като старите магазини за хранителни стоки, в които има малко от всичко за пазаруване, но също така се предлага и узо, мезе и кафе. Когато влизете, Ви посреща отговорен 45-годишен мъж, който е майсторски в воденето на записа и обслужването на няколко маси – Пасхалис. А зад него с усмивка, тичаща да изпълнява поръчки е Мария. На бакалията и мезетата са Димитра и Елизабет. Всички те правят магазина специален. С една подробност – Пасхалис е сляп, а Мария има синдром на Даун.

Заведението “С … ум” е създадено с любов от членовете на Социалното кооперативно предприятие за интеграция “Солидарно сътрудничество”. Сред тях е президентът на Съюза на хората с увреждания Димитрис Боскос, който е сляп. „Исках да създадем пространство за хората с увреждания да си говорим, да опознаваме се по-добре “, казва той и добавя – “Една от основните цели е интегрирането на хората с увреждания в пазара на труда”., добавя той. Пашалис Боскос, също сляп, и Мария Цокациду, със Синдром на Даун, вече работят в „С… ум“.

Заведението е направено така, че да постигне целите за интеграция на хората с увреждания. Масите са пълни всеки ден, тъй като мезетата са отлични. Бакалията продава,  като продуктите са произведени в Драма. Получават също от Серес, Ксанти, Александруполис. „Нашето мото е: „ Вкусовете от района се срещнаха в „С… ум“, казва Димитрис Боскос, радостен, че мечтата му се сбъдва.

 „Успяхме да накараме хората да се чувстват познати. Нещата вървят добре, отворени сме от 7 сутринта до вечерта. Усещаш, че на тези, които идват, им харесва. Нашата цел не е печалба и не искаме хората да идват, защото ни съжаляват, а защото им харесва “, казва още Димитрис.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене