Осъден е граничният началник на „Гюешево“, шофирал след кило ракия

Висш полицай се сдоби с присъда за шофиране след употреба на алкохол, научи „България Днес“. Дрегерът се спрял на 3,01 промила, а униформеният обяснил, че изпил бутилка ракия. Интересното е, че граничният шеф не е спипан зад волана, а имал неблагоразумието, след като слязъл от колата, да се появи пиян в полицейското управление.
Случаят със зам.-началника на Гранично полицейско управление Гюешево гл. инспектор Стоян Здравков датира от първия ден на юли миналата година, но до момента не е станал обществено достояние.

На Джулай морнинг Здравков не се появил за традиционната сутрешна оперативка в Регионалната дирекция на Гранична полиция в Кюстендил. Впоследствие се оказва, че по това време Здравков е претърпял някакъв инцидент с колата си „Форд Фокус“ и спукал гума. Продължил така и малко след 9 часа минал през портала на управлението. По-късно дежурният разказва, че е разбрал, че Здравков идва, когато чул дрънчащ звук от колата му. Закъснелият гл.-инспектор паркирал и тръгнал към кабинета си. На негов колега му направило впечатление, че зам.-шефът му е брадясал, подпухнал, имал странна походка и миришел на алкохол. Междувременно прекият началник на Здравков уведомил и шефа на регионалната Гранична полиция комисар Васил Митов, че Здравков липсва. Шефовете се обадили на Пътна полиция и поискали съдействие, защото колегата им не вдигнал телефона си.

В този момент видели, че изчезналият е дошъл и опитвал да отключи кабинета си. Отначало не успявал да обясни защо е закъснял и само ръкомахал. Отговорил единствено, че е потрошил колата си. По това време пристигнали трима катаджии, които видели, че едната предна гума на „Фокуса“ на Здравков е спукана. Заради съмненията, че е карал пиян, поискали да му направят тест за алкохол. Дрегерът спрял на 3,01 промила. Здравков се подписал, че е съгласен с показанията на уреда, но отказал да даде кръвна проба.

Било образувано производство за шофиране в нетрезво състояние, тъй като от слизането си от колата Здравков останал сам само за един момент. Той обаче твърди, че е невинен и е пил след слизането си от колата. Следва дело в Районния съд в Кюстендил, което се върти основно около показанията на Здравков и на колегите му в полицейското управление. При решението си обаче съдия Николай Николов взима под внимание обясненията на полицейския началник само в частта им кога и къде е карал колата си. Съдията посочва, че останалите му обяснение са „нелогични до степен на абсурдност“.
„Само за илюстрация на горния извод може да се посочи следното“, пише магистратът и изброява:
„Закъснял бил за работа, тъй като никой не си бил направил труда да го събуди. След като паркирал автомобила си, подсъдимият бил бесен, уморен и изнервен, при което по невнимание и без да разбере как, отпил от намираща се в автомобила му бутилка, в която имало някакъв алкохол. Решил да вземе бутилката с него, тъй като предположил, че при така създалата се обстановка щяло да бъде извършено някакво претърсване и оглеждане. В проведения разговор с началника му казал, че си е счупил колата. След това изпаднал в дупка. Тогава злоупотребил, като в множеството моменти, в които бил оставян сам, изпил пълната бутилка с алкохол и я изхвърлил през прозореца. Без да може да определи конкретното количество, то било около 1 литър – някаква ракия“.

Присъдата, която получава полицейският шеф, е година пандиз, отложена с изпитателен срок за 36 месеца. Наложена е 200 лв. глоба, а книжката на Стоян Здравков се отнема за 2 години. Прокурорът по делото Галина Димитрова обясни пред вестника, че е удовлетворена от решението на съда и не го е протестирала. Делото обаче продължава на втора инстанция, защото защитата на Здравков е обжалвала присъдата. Мотивите на адвокатите все още не са написани и когато станат ясни, ще бъдат внесени и тези на държавното обвинение.

Уволнен след решението

От МВР съобщиха за „България Днес“, че още по време на досъдебното производство е образувана дисциплинарна проверка и в Регионалната дирекция „Гранична полиция“. Тя приключила с мнение за отстраняване от системата на гл. инспектор Стоян Здравков. Министър Младен Маринов подписал заповед за уволнение и четири дни след присъдата тя била връчена.

Случаят от изминалото лято липсва в бюлетина на областната полицейска дирекция. Вместо това в деня на инцидента с гл. нспектор Здравков се съобщава, че през уикенда полицаите в областта хванали водач, който седнал на волана с 1.24 промила алкохол. На 2 юли обществото е информирано, че е спипана жена да кара „Пежо“ с 1.36 промила.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене