ТИКВЕН ЧИЙЗ

За блата:
200 г фурми, изчистени от костилките,

100 г орехи,
3 с.л. сусамов тахан,
щипка сол,
1/2 ч.л. канела

За пълнежа:

500 г пълномаслено крем сирене,
3 цели яйца + един жълтък,
350 г опечена и пюрирана тиква,
3 с.л. заквасена сметана,
5 с.л. течен мед,
1 ч.л. канела,
1/4 ч.л. индийско орехче,
натурална ванилия,
1/2 щипка сол

За бадемовия крънч:
50 г обелени сурови бадеми,
1 белтък,
щипка сол,
1 ч.л. настъргана портокалова кора

За сметановия крем:
1 консерва пълномаслено кокосово мляко,
1 с.л. амарето,
1 с.л. мед

Начин на приготвяне:

Сложете всички продукти за блата в кухненския робот, докато не се получи хомогенна смес. След което приберете тестото в хладилника за около половин час. През това време пригответе пълнежа. Много важно условие е всички продукти за плънката да са на стайна температура. Това е най-сигурният начин да получите идеално гладък чийзкейк, а не такъв с бучки.

С помощта на миксер разбийте крем сиренето за 1-2 минути, след което добавете едно по едно яйцата и жълтъка. Ред е на сметаната и меда, а след това и на подправките. Накрая добавете тиквата и отново разбъркайте добре. Опитайте на вкус и ако е необходимо добавете още мед.

Внимавайте да не преразбиете яйцата, защото това е една от причините чийзкейка ви да се напука на повърхността.

Извадете тестото от хладилника и го разточете внимателно с точилка, така че да покрие основата на формата за печене. Аз използвам квадратна форма с размери 20х20 см с повдигащи се стени, но вие можете да направите своя чийзкейк и в обикновена тава.

Изсипете пълнежа върху тестото от колкото се може по-малка височина, за да не спадне обема. Напълнете малък метален съд с вода и го сложете да дъното на фурната (водната баня винаги е най-подходяща за печене на по-кремести десерти като чийзкейкове, брауниси и печени кремове).

Загрейте фурната до 160 градуса и внимателно поставете тавата в нея. Печете за около 50-60 минути, след което охладете чийза да стайна температура и го приберете в хладилник за поне 3 часа. За да приготвите крънча трябва да разбиете белтъка заедно със солта на сняг, а когато започне да задържа формата си добавете на тънка струйка и меда.

Нарежете бадемите на тънки пръчици и с много внимателно бъркане ги добавете заедно с портокаловата кора към целувчената смес. Разпределете бъдещия крънч върху хартия за печене като го направите максимално тънък с помощта на нож и сложете в загрятата до 180 градуса фурна за около 10-15 минути или докато не започне да става леко златист.

Изчакайте да изстине добре и начупете на произволни парчета. Остана само да приготвим сметановия крем и сме готови да сглобяваме. На тази страница можете да видите стъпка по стъпка как точно да разбиете каймака на млякото, така че да получите хубав гладък крем .

Накрая добавете на тънка струйка при непрекъснато бъркане амаретото и меда. Сервирайте на малки парчета като върху всяко сложите лъжица от кокосовия крем, а отгоре малко бадемов крънч за разкош!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене