Държавата гарантира всички депозити в КТБ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Всички депозити и сметки на граждани и фирми в КТБ ще бъдат гарантирани от държавата без значение от размера им. Изключение ще има само за парите във фирми и лица, които са свързани с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Това ще стане с пълната подкрепа от страна на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и Министерството на финансите, стана ясно от думите на управителя на БНБ Иван Искров.

Схемата за гарантиране на депозитите ще мине през няколко стъпки. Първо държавата ще национализира „Креди Агрикол България“, която е банка, 100% дъщерна на КТБ. Одитът на „Креди Агрикол България“ е показал, че тя е в много добро финансово състояние. След това всички добри активи от КТБ ще бъдат прехвърлени на „Креди Агрикол България“.

Това са всички депозити и сметки на граждани и фирми, болници, общини, топлофикации и т.н. Към „Креди Агрикол България“ ще бъдат прехвърлени и всички офиси на КТБ заедно със служителите, както и добрите кредити, раздадени от КТБ, които са на стойност около 2 млрд. лв. На 21 юли „Креди Агрикол България“ ще отвори врати, а държавата в лицето на Фонда за гарантиране на влоговете, БНБ и МФ ще залеят банката с ликвидност. Ще бъде осигурена такава ликвидност, каквато е необходима, заяви Искров.

Според него обаче няма да е нужна голяма ликвидност, тъй като банката ще бъде държавна и съответно стабилна и сигурна. В КТБ ще останат лошите активи, лицензът на КТБ ще бъде отнет и ще влезе в процедура по несъстоятелност.

За да се осъществи всичко това ще са необходими и промени в законодателството, които вече се представени от БНБ на парламентарно представените партии.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене