Граничари побиха 12-метров пилон на лобното място на Вергил Ваклинов и Д. Ганев

Вергил В. и Д. Ганевснимки: личен архив

12-метров пилон с българския национален трибагреник поби преди дни голяма група мъже, жени и деца от цялата страна на лобното място на двамата граничари Вергил Ваклинов и Дончо Ганев, загинали в престрелка при изпълнение на войнския им дълг на 1 юли 1953 г. край сатовчанското село Ваклиново.

more_4_b

В традиционния поход поклонение на представителите на Форум „Граничарите на България“ се включиха за поредна година и много жители от селото.

Повечето от активистите на форума, които за 9-и път се преклониха пред паметта на загиналите граничари, са мъже, отбивали военната си служба в двете гранични застави в селата Бръщен и Црънча, в които са служили и оставили живота си при опазване на границата и загиналите Вергил Ваклинов и Дончо Ганев.

гражданство

Родолюбците от Форум „Граничарите на България“ пристигнаха на „Ваклиновата чука“ с целите си семейства, въоръжени със зелени знамена с надписи: „Бивши граничари няма“ и „От браздата започва Родината“. Групата – от децата до възрастните, бе облечена с отличителни фланелки, което предаде изключителна тържественост на събитието, посветено на двамата загинали граничари.

дете

Деца от читалище „Първи май” в с. Ваклиново пред паметните плочи на двамата герои рецитираха стихове и пяха песни в тяхна памет.

деца

„От девет години в селото ни  пристигат в първата събота на месец юли с автобуси и леки коли десетки граничари със семействата си, децата и внуците, за да отдадат почит пред загиналите им другари. Читалището и много жители от селото също от 5-6 години участват активно в горямото и трогателно събитие, организирано от Форум „Граничарите на България“. Дори миналата година, за да отдаде почит и да разкаже спомените си от страховитата „Алена нощ“ на 1-ви срещу 2-ри юли 1953 г., пристигна третият участник в престрелката Александър Александров, оцелял по чудо“, заяви пред ИНФОМРЕЖА секретарят на читалището във Ваклиново Румен Биляров.

Той допълни, че в местната музейна сбирка наред с многото материали за събитието и бита на селото се пази и запис на оцелелия граничар Александров като музеен експонат.

„За съжаление тази година той не успя да присъства на поклонението поради неотложни ангажименти“, каза още Биляров.

Кметът разказа, че селото носи името на убития граничар Вергил Ваклинов. Името на населеното място е сменено от Марулево на Ваклиново през 1960 година, а в малкия парк в центъра на селото е изграден паметник на патрона му Вергил Ваклинов и кучето му Вихър.

През нощта на 1 срещу 2 юли 1953 година при римския мост над река Доспат между селата Црънча и Бръщен започнала престрелка между граничен наряд в състав ефр. Александър  Александров и р-к Дончо Ганев с група въоръжени диверсанти, които опитвали да се върнат в базата си на гръцка територия.

Пръв на помощ на другарите си се притекъл мл. сержант Вергил Ваклинов заедно с кучето си Вихър. Той преследвал диверсантите, като успял да обезвреди и убие част от тях, но е смъртоносно прострелян в местността Чуката (днешна Ваклинова чука) на самата граница югоизточно от с. Бръщен. В битката загинал и редник Дончо Ганев.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене