Мюсюлманите от Гоцеделчевските села се стягат за поредното честване на „Кортулуш Байрам на 29-ти декември

На 29 ти декември  много от селата в района на Гоце Делчев честват Кортулуш Байрам или празник на спасението от възродителите, насилствено сменили имената на българските мюсюлмани с християнски.

В момента  вече тече усилена подготовка и разгласяване за поредните чествания на 29-ти декември  които се организират  в големите мюсюлмански села в общините Гоце Делчев , Хаджидимово, Гърмен и Сатовча .

Празникът се почита всяка година с музикални програми кръшни хора , наредени трапези и задължителната при такива случаи халва . Хората носят от вкъщи на общата  трапеза ястия и  приготвени от жените баници, погачи и други кулинарни  изделия .

Тази година общата трапеза по случай „Куртулуш Байрам“ в гоцеделчевското село Корница ще бъде подредена в местното училище .

В хаджидимовското село Абланица също ще бъде отбелязан  подобаващо най- новия в мюсюлманския календар празник Кортулуш Байрам . На 29-ти декември ще празнуват и в селата Брезница , Лъжница и много други населени места ,съобщават местните кметове  .

Кортулуш Байрам е един от най- новите празници  за мюсюлманите  учреден след промените през 1989 година .

Точно на 29-ти декември 1989 година  под натиска на десетки масови мюсюлмански протести в столицата и по площадите в цялата страна , ЦК на БКП ,след проведен на същата дата пленум  са били принудени да вземат решение за възстановяване  на сменените насилствено имена на българските мюсюлмани .

В протестите в София  ,наречени още „вахти“ въпреки  нечовешките студове и поледици тогава ,участват много активно хиляди мюсюлмани от Пиринско и Западните  Родопи .

Под натискът на уличните протести  тогава пленумът е бил принуден да вземе именно решението за възстановяване  на  мюсюлманските имена на българските мюсюлмани които по време на Възродителния процес са били сменени насилствено от комунистическия режим.

 

От тогава до ден днешен по случай събитията от декември 1989 година мюсюлманите в България отбелязват на 29-ти декември Кортулуш Байрам или празникът на освобождението както го наричат някой .

През годините , Кортулуш Байрам  се чества най- масово в хаджидимовското село Абланица и гоцеделчевските села Брезница и  Корница които остават в историята с най- знаковите събития по време на Възродителния процес и с най- масовото участие на хората от тези села в протестите  на 29-ти декември  1989 година в София.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене