Ексклузивно! Народният представител от ДПС Елхан Кълков пред Топ Преса: Бюджет 2020 не води до никакъв тласък на икономиката! Говоренето, че ДПС работи в съглашателство с правителството е несериозно!

Елхан Кълков – народен представител от парламентарната група на Движение за права и свободи в 44 -то Народно събрание. Роден: 26 октомври 1973г., с. Плетена, общ. Сатовча. В края на годината, по време на парламентарната ваканция, информационна агенция www.toppresa.com ви среща с един от най – рейтинговите народни представители от региона, за годдишния отчет от дейността му и политическата дейност на него партия ДПС и парламентарлната и група.

Интервюто взе Веселин СТАМЕНОВ 

Господин Кълков, благодаря Ви че приехте поканата. първият ми въпрос към Вас, е направихте ли професионалната си равносметка, от изтичащата политическа година? Кое беше най – същественото в политическата ви работа през 2019 година? 

 

Здравейте, на Вас и Вашите читатели,

 

Отминаващата 2019-а беше година на избори в България. През май гласувахме за членове на Европейския парламент, а няколко месеца по-късно и за местна власт.

На изборите за Европейски парламент ДПС е отново на третата позиция.

На изборите за местна власт, партията вече има 47 кметове на общини, избрани от ДПС, което прави над 25%  увеличение, 681 кметове на кметства и избрани 916 общински съветници.

Така погледнато бих казал, че 2019 г. беше една добра и успешна година за ДПС. Искам да отбележа, че последните избори се проведоха в една агресивна среда, на популизъм, омраза, противопоставяне, което показва отстъпление от демократичността и поставя редица въпроси по отношение на пропуските в законодателната система и необходимост от промени в изборния кодекс.

 

Кълков в парламента!

Кълков в парламента!

Само преди седмица беше приет Бюджет – 2020. Какво е становището ви по така приетия бюджет? Какви са очакванията ви, ще се осмелите ли да направите прогноза? 

 

ПГ на ДПС гласувахме против Бюджет 2020.

Ако трябва да се определи бюджета с една дума, тя е неефективен! Това го казвам, защото както в този, така и в миналогодишния бюджет не се виждат никакви намерения за реформи. Реформата е преобразование, промяна на определени обществени отношения и процеси към по-добра форма или благоприятно състояние.

Тя е необходима да се случи в почти всички сектори, но с приоритет трябва да бъдат здравеопазване, икономика, земеделие и др., за които реформите са не само закъснели, но и в ущърб на очакванията на обществото. Въпреки, че всяка година се увеличават парите за здравеопазване всички са все повече недоволни – лекари, мед. сестри, пациенти. Показателни са протестите от последните седмици.

Икономиката с тези темпове на растеж ще са необходими 100 години за да достигнем средните нива на Европа.

При приемане на Бюджет 2020, въпреки нашите предложения за безплатни детски градини , за намаляване ДДС на книгите и учебниците, за увеличение на заплатите на медицинските специалисти, за увеличение на пенсиите на 250 лв., но не от 01.07.2020 г., а от януари 2020 г. Дебат по тези теми не се случи от страна на управляващите и не се постигна съгласие по нито едно наше предложение.

Но когато дойде момента за гласуване на партийните субсидии, лъсна политическото лицемерие на две от най-големите партии – ГЕРБ и БСП, които си гласуваха по 8 лв. на глас, в нарушение на Правилника за организация и дейността на Народното събрание. Това бе потвърдено и от Премиера.

Този бюджет не води до никакъв тласък на икономиката. Или с други думи казано, Бюджет 2020 е много харчене, с много малка ефективност.

Вашата партия ДПС, как стои в политически план? Как коментирате, мнението на някои хора, че работите в някакво осъглашателство с управляващат коалиция? 

ДПС в момента стои най-стабилно в политическото пространство.

Това се вижда от изминалите европейски избори, където Движението за Права и Свободи затвърди стабилната си трета позиция и изминалите местни избори, където ДПС разшири политическата си география. ДПС се утвърди като стабилизиращ фактор в българската политика. Ние имаме Програма за ускорено и догонващо развитие на страната и я следваме. Акцентите в програмата са: чиста храна, чиста енергия, чисти води. За в бъдеще много по-често ще чувате за нея и по тези въпроси.

ДПС е партия, която се придържа към европейските ценности и следва европейските модели, а именно: без популизъм, без екстремизъм, повече демокрация, толерантност и повече сигурност. А това гарантира и по-добро бъдеще. За нас и нашите деца.

Що се отнася до това дали ДПС работи в съглашателство с управляващата коалиция, това е меко казано несериозно.

ДПС съвсем скоро на 04.01.2020 г. ще навърши 30 от учредяването си. От основаването си до днес, ДПС е последователна и принципна в своето поведение. Няма как по теми свързани с участие на България в НАТО, Европейският съюз, данъчна политика, облекчаване на бизнеса и гражданите, ние да сме против за разлика от другите политически субекти, които за да се харесат на хората забравят за стабилността на държавата. Компромис с нашите ценности няма как да направим.

През 2020 година, предстои избор за председател на партия ДПС? Какви са очакванията? Каква е вашата позиция? 

 

ДПС избира ново ръководство на национална отчетно-изборна конференция на 26 април 2020 г. На конференцията предстоят да се правят промени в програмата, в Устава на партията и да се приемат съответни решения на националната конференция.

Преди нея предстоят отчетно – изборни събрания във всички структури по населени места, общински и областни конференции. Искам да отбележа, че към настоящия момент ДПС е в изключително добра кондиция.

Власт сред хората!

Власт сред хората!

Безспорно заслуга за развитието на партията има настоящето ръководство и нашият председател г-н Мустафа Карадайь, който със своя личен пример стои много близо до хората и сме в постоянна връзка с нашите членове и симпатизанти.

Не само лично мнение, а смея да твърдя и за всички структури в обл. Благоевград, че ще предложим и подкрепим неговата кандидатура.

 Споделете за срещите ви с избирателите, във вашия район вие сте доста активен, с какво ви ангажират най – вече хората, какво искат от вас? 

 

Така е да! Работата на народните представители е да бъдем сред хората. В многобройните срещи, които правя, хората почти навсякъде имат едни и същи проблеми: ниските доходи, обезлюдяването на населените места, проблеми в земеделието, проблеми с водоснабдяването и цената на водата и пр.

Но смея да твърдя, че кметовете и техните екипите, както и експертите на ДПС, полагаме изключителни усилия по отношение на решаване на тези проблеми.

Вашето послание към читателите на Топ Преса : 

На читателите на Топ Преса: На първо място да са здрави, заредени с положителна енергия, с повече усмивки и радост и с надежда за по-добро бъдеще!

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене