40 килограма уран откраднаха бунтовниците в Ирак

бунтовници - Ирак

Бунтовници в Ирак са откраднали ядрени материали, използвани за научни изследвания в университет в северната част на страната, обяви Багдад пред ООН в писмо, което призовава за помощ, за да се „предотврати заплахата от тяхното използване от терористи в Ирак или в чужбина.“

Близо 40 кг уранови съединения са били съхранявани в иниверситета в Мосул, твърди посланикът на Ирак в ООН Мохамед Али Алхаким, предаде Ройтерс.

„Терористичните групи са изнесли ядрен материал от обектите, които вече не са под контрола на държавата“, е заявил Алхаким, добавяйки, че такива материали „могат да бъдат използвани в производството на оръжия за масово унищожение.“

„Тези ядрени материали, въпреки ограничения размер на количеството, може да позволи на терористични групи, които имат необходимия експертен опит, да го използват отделно или в комбинация с други материали в своите терористични актове.“

Той предупреди, че те също могат да бъдат изнесени от Ирак.

Източник на Ройтерс от правителството на САЩ, запознат с въпроса каза, че материалите не са обогатен уран и поради това трудно би могло да бъдат използвани за производство на оръжие. Друг американски представител е заявил, че случилото се не е предизвикало безпокойство в САЩ и агенциите по сигурността.

Сунитската мюсюлманска групировка, известна като Ислямска държава е начело на различните групи от бунтовници, които контролират големи части от Сирия и Ирак.

Ирак се присъедини към Конвенцията за физическа защита на ядрени материали в понеделник, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Конвенцията изисква държавите да защитават ядрените съоръжения и материали в страната си.

„Конвенцията също така предвижда разширено сътрудничество между самите държави по отношение на бързи мерки за намирането и възстановяването на откраднати или контрабандно придобити ядрени материали, смекчаване на радиологичните последствия от саботаж“, според МААЕ.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене