СКАНДАЛЪТ ЕСКАЛИРА! Експерти в РЗИ започват проверки в двете болници заради войната за пациенти

lekari-s-ledja11

Директорът на медицински дейности в Регионалната здравна инспекция на Пиринско д-р Христо Кметски заедно със здравни експерти извърши проверка вчера в хемодиализа на благоевградската държавна болница. Проверката е по повод получен сигнал от директора на МБАЛ – Благоевград д-р Владимир Пандев относно неявяване на пациенти на диализно лечение и прехвърлянето им в частната болница ПУЛС. Проверени са документите на отделението, наличната апаратура и лекарският състав. Същата проверка предстои да бъде извършена и в болница ПУЛС.

Вчера медици от хемодиализа на МБАЛ – Благоевград сигнализираха за грубо нарушение на таксиметровата служба, обслужваща пациентите. Фирмата, която транспортира пациенти от хемодиализа до домовете им, наруши завчера договорните отношения, каза главният юрисконсулт на МБАЛ – Благоевград Иванка Солачка и поясни: В понеделник таксиметровите автомобили на фирма „Блиц-Трейд, с която нашето лечебно заведение има сключен договор, е извозвала пациентите до болница ПУЛС. Всеки месец съгласно сключения договор на таксиметровата фирма се предоставя график с точно посочен маршрут, уточнени са адреси на пациентите поименно, както и пробег. С тази фирма работим от 2010 г. и досега са изпълнявали стриктно договорните отношения. В понеделник пациент, на когото е проведено диализно лечение в нашата болница и трябвало да бъде закаран до дома му, е оставен да чака в таксиметровия автомобил пред паркинга на болница ПУЛС други двама пациенти, които са били на диализа в частната болница и също трябвало да бъдат върнати по домовете им.

Това е некоректно отношение, тъй като това са специфични заболявания и пациентът не може да бъде оставен да чака в таксиметровия автомобил, което излага здравето му на опасност, каза главният юрисконсулт Ив. Солачка. Тя поясни още, че болницата всяка година провежда процедура за възлагане на обществена поръчка съгласно действащата нормативна уредба и договорът се сключва в началото на годината и е едногодишен.

Ето какво поясни още юристката: Лично се свързах с управителя на таксиметровата фирма, но отговорът му бе, че шофьорите на такситата са изпълнили желанието на клиентите, които сами са посочили къде да бъдат свалени./struma.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене