Ловците в Благоевградско: Гръмнатите глигани не са заразени с чума, нямаше следи по телата им, отказаха ни втора експертиза

2 диви прасета, отстреляни в благоевградските села Селище и Бучино миналия уикенд, станаха причина отново да се заговори за болестта африканска чума /АЧС/. По информация на Агенцията по храните и  Югозападното държавно предприятие при задължителното изследване на проби от отстреляните в района на ДГС – Благоевград глигани било потвърдено наличие на вируса, от който това лято пропищя цяла България.

Ловците обаче твърдят, че докато разфасовали телата на глиганите, за да си ги поделят в двете дружинки, каквато е практиката при всяка слука, не забелязани никакви признаци за наличие на болестта. Според шефа на благоевградското ЛРД „Сокол“ Иван Василев, който говорил с тях, нито по кожата имало посинели участъци, нито вътрешните им органи били удвоени.

Хората поискали втори изследвания, но в Агенцията по храните им обяснили, че няма къде да ги направят, обясни Василев.

Въпреки съмненията на ловците те бяха заставени да предадат за унищожение мръвките от хладилниците си, които чакаха резултатите от пробата. Шефът на Агенцията по храните в Благоевград д-р Михаил Бащавелов вчера издаде заповед за инфектирана зона, а новият директор на РДГ – Благоевград инж. Сашко Попов подготви заповед за ограничаване на дейностите в горските територии, попадащи в тази зона, и позволяване до нея на достъп само от страна на инспекторите от БАБХ, пожарната и полицията. Инфектираната зона бе опасана със забранителни табели.

Заради пика на африканска чума тази година в България БАБХ започна ударно изследване на всички гръмнати диви прасета и обяви, че изследва по 2000 проби от глигани за трихинелоза и африканска чума на всеки ловен излет. От началото на ловния сезон на 5 октомври до момента са изследвани близо 20 000 диви свине, сред които положителен резултат за чума дали 44 проби. За улеснение на ловците агенцията дори създаде софтуерно приложение Модул „Лов“ в работата на 12-те държавни лаборатории, едната от които е в Благоевград, които обаче правят изследвания само за трихинелоза, както и за лабораториите в София, Велико Търново и Стара Загора, които проверяват за африканска чума. Чрез този модул авджиите могат да получат на телефоните си резултатите от пробите, които са дали за изследване.

След масовото клане на домашни прасета това лято в цялата страна, включително и в Симитли, Сандански, Разлог, Гоце Делчев, Благоевград и Кресна, завчера министърът на земеделието Десислава Танева обяви, че нямаме нови огнища на чума при свинете от т. нар. „заден двор“. Според нея болестта зесегнала 130 000 български домашни свине. Сигнали за случаи при дивите свине обаче се получавали всяка седмица и в момента министерството работело по план за депопулирането на глиганите като основен източник на разпространение на заболяването.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

truma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене