Хеймаей – исландският Помпей

Хеймаей-исландския Помпей

„Лодката ми тъкмо напускаше пристанището, когато видях пламъци да изригват в небето“, си спомня Хелга Йонсдотир за деня, в който домът й, заедно с още 400 други сгради, бива погълнат от 200 мил. тона пепел и лава.

На 18. януари 1973 г. изригва вулканът Елдфел – един от двата на малкия остров Хеймаей, намиращ се на 150 км от столицата на Исландия, Рейкявик. В днешни дни много от оригиналните структури, запазени перфектно под вулканичните наноси, са изложени в новооткрития музея „Eldheimar“, което в превод означава  „Iветове на огъня“, чиято цел е да напомня за безпощадната сила на огнената стихия.

Хеймаей

Много от семействата, принудени да се евакуират, по-късно се преместват да живеят в единствения град на острова – Вестманаейяр.

Гледка от Елдфел

Гледката, която се открива от върха на Елдфел, създава грешна представа за драматичната история на мястото.

насипи от вулканична пепел

Тези извисяващи се насипи от пепел по брега на острова могат да се видят на обиколките с лодка, които островът предлага.

музей

Самият музей е построен около една от къщите, открити по време на археологическите разкопки.

къщата погълната от вулкана

Вътре в къщата времето все едно е спряло – масата тъкмо е сложена за закуска, дрехите са сгънати до камината. Но всичко е било изоставено, когато започват да свирят алармите за евакуация.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене