Глобално споразумение ще намали митническите тарифи за еко продукти

Световна търговска организация

Стартирани са мащабни и интензивни международни преговори с 11 държави-членки на Световната търговска организация за сключване на ново споразумение, с което да се намалят митническите тарифи с почти 1 трл. долара за екологични продукти, предаде АП.

Разговорите засега са на дипломатическо ниво като активна роля в тях играят дипломати от САЩ, Китай и ЕС. В тях участват още Австралия, Канада, Коста Рика, Хонконг, Япония, Корея, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур, Швейцария и Китайско Тайпе.

Предвижда се в хода на преговорите да се изготви списък с 54 еко продукта, които да ползват облекченията. Номенклатурата ще покрие около 86% от търговията с такива продукти като сред тях ще бъдат включени соларни панели, газ, вятърни турбини, каталитични конвертори за контрол на замърсяването на въздуха и други.

На този етап се обмисля идеята за намаляване на митническите тарифи за стоки от списъка с до 5% до края на 2015 година.

Освен икономически ефект, споразумението може да се окаже и от ключово значение в борбата с климатичните промени, прогнозира американският търговски представител Майкъл Фроман. Световната търговска организация се чувства пряко ангажирана с проблема, защото търговските политики влияят до голяма степен на устойчивото развитие, включително и на ефективното преразпределение на природни ресурси, което пък от своя страна повишава стандартите на живот.

Чрез намаляване на тарифите на технологиите, всички искаме да защитим околната среда, можем да направим екологичните продукти по-евтини и по-достъпни за всички, каза Фроман.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене