Професор потвърди опасенията на Топ Преса за ЮЗУ от месеци! Видео!

Професор Георги Апостолов – кандидат за ректор на Югозападния университет обяви, че се кандидатира и за декан на Философския факултет.

Апостолов прочувствено изтъкна в социалната мрежа, че е дал 30 години от живота си на ЮЗУ-Благоевград и разкри, че в последните години има сериозна криза в академичната общност.

Проф. Апостолов е настоящ зам.-ректор. Има зад гърба си два мандата като декан на любимия си факултет, не крие опасенията си, че се цели неговото закриване.

„На 1 ноември обявих кандидатурата си за ректор на Югозападния университет и декларирах намеренията си да превърна неговото развитие в своя кауза. Посветих му 30 години от живота си, гордо носих неговото име по целия свят и отстоявах образа му на модерно европейско висше училище. Случващото се в университета обаче през последните седмици е крайно обезпокоително и показва колко дълбоко е проникнала кризата на академичните ни ценности и колко много се нуждаем от ПРОМЯНА“, написа във фейсбук проф. Апостолов.

„Непристойният език и поведение на професор и ректор по време на заседанието на Академичния съвет на 6 ноември и особено резултата от изборите на 15 ноември, когато 146 служители казаха безмълвно, но безкомпромисно НЕ на покваряването, нахалството и цинизма в университетската ни общност – са само симптоми за случващото се под повърхността. Но с опита да се посегне на Философския факултет, с чието създаване и утвърждаване съм дълбоко свързан през последните повече от 20 години, са преминати всички граници на търпимостта“, разкри Георги Апостолов.

Още от позицията на проф. Апостолов:

Преди да стана заместник-ректор бях 8 години декан на Философския факултет и работих всеотдайно за неговото развитие. Заедно с всички мои колеги изградихме сплотена, работеща и успяваща общност, преобразявайки го от най-изостаналия до един силен и перспективен факултет. Четири години по-късно той отново е на ръба на кризата и опитите да се задържи това разрушително статукво, като че ли целят неговото закриване.

Не мога да остана безразличен, заради всички, които през годините дадоха толкова много, за да го има този важен за университета ни факултет. За да се противопоставя на неговото разрушаване заявих кандидатурата си за ДЕКАН в предстоящите в петък избори. Това по никакъв начин не променя решението ми да се боря за РЕКТОРСКАТА позиция – напротив, прави го много по-силно!

Нека ПРОМЯНАТА в Югозападния университет да започне от Философския факултет!

Проф. д-р Георги Апостолов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене