Антибиотиците са безполезни при хрема, причинена от вирус

Есента е началото на сезонните простуди. Приемаме хремата, кашлицата, болките в гърлото или ухото за толкова нормални, колкото дъжда и студения вятър.

Но не ви съветваме да пренебрегвате тези проблеми. Консултирайте се с УНГ лекар. Ринитът (така се нарича хремата на медицински език) може да се появи поради алергии, вирусни или бактериални инфекции.

През първите три-четири дни дори и на лекарите понякога е трудно да разберат какво е причинило секрецията на слуз. Основното нещо е да не я оставяте да застоява в носната кухина.

За това ще ви помогне промиването със солеви, физиологични разтвори. След като се определи причината за настинката, може да се уточни и нужното лечение – с унгантихистамини, антибиотици или антивирусни средства.

Важно е да се знае, че за запушения нос честа причина е изкривената носна преграда, хроничният тонзилит, полипите в синусите.

Съдосвиващи капки или спрейове се предписват само за облекчаване на симптомите и за период не повече от четири-пет дни, за да се избегне привикването към тях.

При постоянна употреба съдосвиващите препарати слепват ресничките върху лигавицата на носа, което затруднява отделянето на слузта.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене