Къде е чешмата в Банско? Виж в телефона

Жителите и гостите на града ще могат да намират най-близкият източник на чиста питейна вода през мобилните си устройства

Жителите и гостите на Банско ще могат да намират най-близката обществена чешма през телефона или таблета си, съобщиха от пресцентъра на общината. Това ще улесни хората, които предпочитат течащата питейна вода пред бутилираната.

Над 20 чешми на територията на града вече са регистрирани в националната карта на чешмите, като част от инициативата „неРазделно Банско“, посветена на опазването на околната среда.

Изграждането на чешми е традиция за банскалии, имаме добро наследство, за което полагаме грижи и всяка година се изгражда поне по една нова чешма, е посочил кметът на общината Георги Икономов. Искаме да научим децата да си носят бутилка за многократна употреба и да я пълнят, безплатно е и е добро за природата, е допълнил градоначалникът. В града ще бъдат разпространявани информационни материали, които да подсказват на минувачите, че източниците на чиста питейна вода са съвсем близо до тях.

Инициативите са част от обявената от община Банско „Седмица на чешмите“. В петък от 14 часа общинското ръководство и администрация ще почистят и освежат част от чешмите в града. От общината призовават и гражданите да се включат в инициативата, като почистят коритото на най-близката или любима чешма.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене