Дали духовното падение на Църквата „Св. вмчк. Георги Победеносец“в старото село Дебрен е известно ! Иима ли някой в състояние да го спре ???????

Много тъжна картина която може буквално да разкъса сърцето на всеки православен християнин , представлява в момента църквата „Св. вмчк. Георги Победеносец“ в старото  село Дебрен в община Гърмен .

Преди дни , наш читател посетили  църквата и   ни изпрати потресаващи снимки на светата обител и с не скрита  тъга и потресеност разказа за това което представлява  християнският храм в момента видял го с очите си .

Така ли няма кой да спре кощунството и съсипването на българската духовност по тези места , питат  хората и се надяват най- после  новата управа на община Гърмен и държавата   да поемат инициатива за възраждане и превръщане на това прекрасно кътче и храм в  извор на чистата вяра и атрактивна туристическа дестинация .

В годините на тоталитарния режим, когато религията не се толерира, и особено след обезлюдяването на селото, сградата е изоставена. След промените през 1989 г. и отпадането на редица забрани тя е частично ремонтирана.

Днес обаче църквата в Старото село Дебрен представлява тъжна картина и както казват старите хора и Бог би се нажалило като я види .

„В 2019 година картината е потресаваща и неописуема , изпращам снимки защото нямам думи с които мога да опиша какво видяха очите ми и какво  изпита сърцето ми „ пише нашият читател  .

 

 

И наистина. Човешкото безумие е достигнало поредния си „връх“. Св. престол е изкъртен, а на мястото му има иманярски изкоп с дълбочина около метър и половина. Подобен, но по-плитък изкоп са направили „търсачите“ на подземни богатства и пред иконостаса. И друг – трети такъв , в кръщелната.

Целият под на храма е покрит с изпражнения от домашни животни – овце и кози.

 

 

Иначе ,Църквата „Св. вмчк. Георги Победеносец“ е една от малкото сравнително добре запазени сгради в старото с. Дебрен в община Гърмен . То  е разположено по западните склонове на планината Родопи. Селото е напуснато от местните му жители  в края на 60-те години на миналия век, когато планинците слизат в полето и въздигат постепенно новото сега съществуващо село Дебрен.

Историята на храма, макар и кратка, е изпълнена с превратности. За жалост към момента сградата представлява една тъжна картина.

 

През 20-те години на миналия век съдбата довежда в Дебрен бежанци от селата Ловча и Гайтаниново. Тези хора решават да издигнат християнски храм, който да носи името на св. вмчк. Георги Победоносец. Така се е казвал и съществувалият в близост  храм (църква или манастир) разрушен преди столетия, останките на който все още личат в близката местност Св. Георги.

Въпреки немотията си , вдъхновени от вярата, на собствени начала хората започват издигането на църквата през 30-те години. За тогавашните възможности на местните, зданието е голямо постижение.

Дебренци канят майстор от с. Горно Броди-Гърция , който да отлее камбана. Това става в двора на вече готовата църква. Там се прави калъп, а хората с вълнение започват да следят работата на майстора, който борави с металната сплав. Камбаната най-после е готова и хубавият ѝ звън се чува в цялата околност.

 

Изработеният дървен иконостас е с малки резбовани елементи и с два реда икони. Колоните, които разделят корабите, и свързващите ги арки са изрисувани. На тавана има изображение на Иисус Христос, а над четири от колоните – тези на евангелистите Лука, Марко, Матей и Йоан.

 Сега вече нищо от описаното по- горе съществува . Пълната разруха и кощунството  говорят  за неуважение към християнската вяра ,жаждата за мъст и печелбарство са изведени на преден план .Картината е буквално страховита  от която следва и въпросът дали духовното падение, чието материално отражение е състоянието на тази църква най- после  ще спре!!!!!!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене