Христо Ковачки продаде 73% от концесията на банята в Благоевград

Христо Ковачки-банята

Бизнесменът и общински съветник от Благоевград Христо Ковачки изненадващо продаде 73% от дяловете си във фирмата „Кристо 2008“, с която спечели 25-години концесията на градската баня, пише вестник „Струма“ в днешния си брой. Новите съдружници в голямото му бизнес начинание са синовете на бизнесмена Георги Шимбов – Никола, който е завършил туризъм в Швейцария и с познанията си ще бъде полезен в мениджмънта на предлаганата услуга, и на съветника от ВМРО Георги Васев – Стоян, който в момента е вратар на футболния отбор на Банско и поради ангажиментите му като спортист ще го представлява баща му. Георги Шимбов пък ще бъде управител на дружеството и най-вероятно ще е и основният координатор на строителните дейности по реконструкцията на сградата на банята, тъй като от години се занимава с такава работа и има най-голям опит.

Вчера за промяната в състава на фирмата-концесионер е била уведомена общинската комисия за следприватизационен контрол, финансовите измерения на самата сделка са в закупуването на 73% от уставния капитал на „Кристо 2008“, който е в размер на 6000 лв. В дългосрочен план обаче вече четиримата собственици ще ползват банков кредит от около 1 млн. лв. за рефинансиране на стар заем и за инвестиции във втората част на хотелския етаж и изграждане на конферентна зала за 100 души, ресторант с 200 места, плувен басейн и други екстри, обясни пред „Струма“ Георги Васев.

До момента Христо Ковачки е инвестирал над 1 800 000 лв. в строежа на банята. Западното крило е почти изцяло готово, дори много от обектите в него вече функционират. Той плаща и 7000 лв. месечно концесионна такса на общината по договор, но обемът от инвестиции, който остава, е непосилен за сам човек, и то по време на криза, затова Ковачки е предложил съдружие.

„Дойде при мен и разговаряхме надълго, посъветвах се и решихме да се включим, смятам, че това е едно от най-добрите места в Благоевград, с голям потенциал, просто трябва малко да се промени философията на обекта – ще наблегнем на повече и по-модерни SPA екстри, ще има освен плувен басейн с малко по-големи размери от сегашните и парни бани, масажни студия, рехабилита-ционни зали, където студенти и завършващи специалността „Кинезитерапия“ в ЮЗУ ще могат да работят. Ресторантът ще е луксозен, с възможности за по-малки и за големи тържества, в т.ч. сватби, ще развиваме конгресен туризъм, за което сме замислили и просторна, модерно оборудвана зала, и пр.“, разкрива част от идеите Васев.

Вчера тримата с Христо Ковачки и Георги Шимбов в големия пек около 17 часа обсъждаха плановете за работа на покрива на банята. Работата по окончателно завършване на обекта продължава с удвоено темпо, като намеренията на съдружниците са за Нова година да има официално откриване.

Благоевградчани очакват с нетърпение новата придобивка. Хр. Ковачки е доста ангажиран, като съветник той участва редовно на сесии и комисии. Допълнително има задължения около бизнеса с хотела си, като лично следи всичко да е на ниво и клиентите да са доволни. Затова новото бизнес съдружие ще свали малко от напрежението в натовареното му ежедневие, ще му осигури повече време да е с прекрасната си дъщеричка и ще даде мощен старт на ремонтите, така че банята в Благоевград да се превърне в истинско SPA бижу.

Още тази сутрин ремонтът на банята продължи със засилени темпове. Минаващите покрай сградата бяха привлечени от интересна гледка. Кран качи малко багерче на покрива на банята, което да помага на работниците.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене