Процесът за дупнишката пирамида – провален!!!

Объркани и липсващи дати провалят процеса за фалита на Дупнишката популярна каса! Магистратите от Окръжния съд в Кюстендил прекратиха делото срещу самоубилия се фараон Георги Близнаков и съпругата му Ивона и върнаха обвинителния акт на поправителен заради нередности, научи „България Днес“. Основният пропуск на разследващите е, че не са посочили дати на някои от конкретните случаи, при които Близнакови са завличали наивните си съграждани. Това затруднява Ивона Близнакова да разбере в какво е обвинена и нарушава правото й на защита, обявиха адвокатите й.

Съдия Надя Георгиева се съгласи с юристите и сложи край на мегаделото след 4-часово заседание. По случая с Дупнишката популярна каса са завлечени 247 души, които търсят над 3,5 милиона лева от фалиралата финансова пирамида. Повечето от тях бяха конституирани като частни обвинители срещу Ивона Близнакова. Тя единствена остана да отговаря пред Темида за измамата, след като мъжът й Георги преди месец се хвърли преди месец от 7-ия етаж на блок в благоевградския кв. „Запад“ и почина на място. Заради смъртта му делото срещу него беше прекратено.

С решението за връщането на процеса овдовялата фараонка Ивона поиска да бъде отменена паричната й гаранция от 30 бона, но магистратите я оставиха в сила. Според запознати вдовицата закъсала за пари, след като профукала по-голямата част от плячката по екскурзии и шопинг в чужбина. Затова се надявала съдът да й върне внесените пачки, за да напълни временно скъсаното си портмоне.

След ремонта на обвинителния акт се очаква съдът да реши дали да приеме исковете на потърпевшите. Юристи коментират, че това няма да стане, защото ще затрудни изключително много хода на процеса. Според запознати наивниците, вкарвали пари в пирамидата срещу лихва от 14-18%, едва ли ще видят и лев от спестяванията си. Причината е, че при фалита през 2016 г. става ясно, че депозити няма, а вложителите всъщност са се съгласили да станат членове на корпорацията без гаранции за печалба. Оказва се, че повечето от изгорелите инвеститори, сред които има и магистрати, дори не са чели договорите си.

Делото е внесено в Окръжния съд в Кюстендил, но се гледа на изнесени заседания в съда в Дупница, откъдето са пострадалите. Обвинението се поддържа от Окръжната прокуратура в Пловдив, където е било седалището на дружеството на Близнаков. Заради неплатените данъци страна по делото е и държавата, която също претендира за хиляди левове.

Близнакови бяха подпукани по три члена от Наказателния кодекс – незаконна банкова дейност, пране на пари и данъчни престъпления. След разбиването на финансовата афера фараонът Близнаков и съпругата му се видяха принудени да избягат от Дупница и да се преместят да живеят първо в Пловдив, а след това в Благоевград, тъй като много от ужилените ги заплашваха.

Покрай неочакваното решение на Георги Близнаков да сложи край на живота си запознати коментираха, че той може да е бил подтикнат. Наред с версията за самоубийство криминалистите се заеха да проверяват дали някой не е помогнал на фараона. След фаталния скок очевидци разказали пред ченгетата, че са видели в квартала да обикалят бабаити с лъскаво возило, което било странно за ранния сутрешен час. Минути по-късно трупът на Близнаков вече лежал на земята.

Смъртта на фараона не потресе клиентелата му. В съдебната зала потърпевшите от фалита на Дупнишката популярна каса се подхилкваха, когато броени дни след инцидента трябваше да започне процесът. Нелепата реакция накара магистратите да скастрят пострадалите, от които повече възрастни хора, за поведението им. На разпоредителното заседание в края на септември не се появи Ивона Близнакова. За нея беше представен болничен, че страда от невротична болест, но неофициално запознати разкриха, че и тя е опитала да последва мъжа си в отвъдното, като се е нагълтала с хапчета. Животът на възрастната дама е бил спасен, но тя е поставена под постоянно наблюдение от близките си заради опасения, че може отново да си посегне.

247-те пострадали в мегазала

Във викове и скандали преминават заседанията по делото за дупнишката пирамида. Причината е големият брой потърпевши, които едва се побират в залата на Районния съд в Дупница. Те всеки път хулят по магистратите за неудобствата, които трябва да търпят. Но ние всеки път ги настаняваме в най-голямата зала, обявиха от съда. Въпреки че не са задължени да се явяват пред Темида, ако всеки от 247-те пострадали реши да се появи с адвокат, тогава заседанията ще трябва да се провеждат на стадиона, шегуват се запознати.

Вестник “ Топ Преса “

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене