Експертизата установи: В Копривлен наистина са гласували със „симпатично мастило

Симпатично мастило е изпортило вота за кмет в село Копривлен. При проверка на 150 недействителни бюлетини, които са отчетени в избирателната секция, е установено, че има следи от мастило по 136 от тях.

Останалите 14 са били напълно бели, без върху тях да е правен опит за отразяване на вот.

Това е заключението на вещото лице, изпълнило съдебно-техническата експертиза в рамките на делото по оспорване на изборните резултати, което заведе издигнатият от инициативен комитет за кандидат-кмет на родното си село Копривел Ангел Зайков, бивш шеф на РПУ – Гоце Делчев.

 

Той загуби езбрната надправара само с 36  гласа, които бяха спечелени на първи тур от Лъчезар Банев, подкрепен от НДСВ и ДПС.

Следите от магическото мастило са установени при микроскопски анализ, при който върху манипулираните бюлетини ясно се вижда за кого е гласувано.

 

Припомняме, че в рамките на делото бяха разпитани свидетели, сред които беше Петранка Щерева, член на ОИК – Хаджидимово, която разказа за странния химикал в „тайната стаичка“ за гласуване.

„Когато гласувах като избирател, ми направи впечатление, че химикалът, с който отбелязах вота си на бюлетината, не пише добре. Появиха се някакви точки и затова поисках от членовете на СИК друг химикал, с който вече нямаше проблем.

След това чух за някакво симпатично мастило. Аз съм участвала в много избори, била съм застъпник, била съм член на СИК, а сега за първи път съм и в ОИК. Химикалите, които бяха раздадени на членовете на СИК, са еднакви, но този, който беше в „тъмната стаичка“,в секцията в Копривлен  не беше от тях”, заяви Щерева.

 

Заради съмнения за магическо мастило бе направен оглед и на недействителните бюлетини за общински съветници на Хаджидимово в 6 секционни избирателни комисии – в селата Копривлен, Блатска, Садово и Абланица.

Заради нежелание да участва в манипулации от съветническото място се отказа  Кръстьо Веселинков, който беше избран от коалицията НДСВ- ДПС в ОбС – Хаджидимово.

След като съмнителните бюлетини лъснаха при огледа, съдия Димитър Узунов също назначи съдебно-техническа експертиза.

Дали ще има касиране на изборите в Хаджидимово предстои да разберем. Ако това се случи, е на ход прокуратурата, която може да поиска разследване относно престъпление срещу избирателните права. „Иначе химикалки с така нареченото „симпатично мастило“ се продават легално в книжарниците, които учителките препоръчват на първокласниците вместо молив, докато се учат да пишат буквите”, разказаха майки.

Топ Преса бе първата медия която още в изборната нощ , сигнализирана от избиратели които чакаха  изборните резултати до полунощ , изнесе случаят с гласуването със симпатично мастило в Копривлен .

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене